Şırnak’ta ASM Çalışanları 6-10 Ocak'ta 3'üncü Kez İş Bırakacak
Sağlık meslek örgütleri Yeni Aile Hekimleri Yönetmeliği'ne tepki göstererek iş bırakacak. İş bırakma gerekçesi ise, TBMM tarafından onaylanan yönetmelik. Sağlık Meslek Örgütleri, yönetmeliğin geri çekilmesini talep ediyor.
Yeni Aile Hekimleri Yönetmeliği'ne gösteren aile hekimleri 6-10 Ocak tarihleri arasında iş bırakma eylemi yapacak. Geçtiğimiz 1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin getirdiği düzenlemeler ASM çalışanlarında kelimenin tam anlamıyla infial yarattı.
Aile hekimleri, kasımda üç, aralıktaysa beş gün iş bırakmıştı. Ancak yönetmelik maddeleri geri çekilmedi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık çalışanlarının ‘Eziyet Yönetmeliği‘ dediği düzenlemeyi her fırsatta savunsa da alanı ikna edemedi. İş bırakma eylemleri, yeni yılda da sonuç alıncaya kadar sürecek.
Sağlık Emekçileri Sendikası Şırnak Şube Eş Başkanı Samet Kaya; “Bizler, her gün yüz binlerce vatandaşımızı sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için aile sağlığı merkezlerinde aralıksız çalışan hekimlerin, sağlık emekçilerinin örgütleri olarak sağlık sisteminde yaşanan ve yenidoğan skandalı ile görünür hale gelen büyük sorunların çözümü için “birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi” gerektiğini biliyoruz. Sağlık Bakanlığı ise sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; “Performans ve Ödeme Yönetmeliği” ve torba kanun teklifleri ile sorunları daha da çözülmez hale getirmektedir. Bizlerin bilimsel çalışmalardan ve dünya örneklerinden yola çıkarak getirdiğimiz kalıcı çözüm önerilerini içeren taleplerimizi duymazdan gelmekte, yanlışta ısrar etmektedir. Bakanlığın bu yanlışlardan dönmesini sağlamak için yaptığımız sayısız görüşme ve kasım ayında uyarı amacıyla gerçekleştirdiğimiz üç günlük iş bırakma etkinliği sonuç vermeyince halkın sağlığını ve meslek onurumuzu korumak için 2-6 Aralık tarihlerinde beş gün iş bırakma eylemi yapmak zorunda kaldık” dedi.
Eşbaşkan Kaya; “Bu kapsamda 10 Aralık akşamı bir araya gelen ve aşağıda imzası bulunan örgütler olarak 6-10 Ocak tarihlerinde beş gün süreyle birinci basamakta iş bırakma eylemi yapacağımızı, ikinci ve üçüncü basamakta çalışan üyelerimizi de meslek onurumuz ve halkın sağlığı için aynı hafta içinde 8 Ocak Çarşamba günü bir gün süreli iş bırakma eylemi yapmaya çağırdığımızı ilan ediyoruz. Taleplerimizin karşılanmasının sadece bizlerin çalışma ve yaşama koşullarımızı iyileştirmekle kalmayacağını, halkımızın da daha nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşacağını tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Her kademede çalışan ve her meslekten sağlık emekçilerini, halkımızı bizlere katılmaya, sesimize ses vermeye davet ediyoruz” dedi.
Taleplerini sıralayan SES Şırnak Şube Eşbaşkanı Kaya şöyle konuştu; “Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar aile sağlığı merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile sağlığı çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır”
Kaynak:Şilan BAHŞİŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.