Şırnak’ta Atıl Araziler Üretime, Taşlar Yola Dönüşüyor

Şırnak’ta Atıl Araziler Üretime, Taşlar Yola Dönüşüyor
Şırnak’ın İdil ilçesinde atıl durumdaki arazilerden toplanan taşlar, Konkasör Tesisi'nde mıcır haline getirilerek köy yollarının asfaltında kullanılıyor. Taşlardan temizlenen araziler ise tarıma açılıyor.

Valiliğin başlattığı “Taşlı Arazilerin Tarıma Kazandırılması Projesi” kapsamında, geçen yıl Tepeköy yakınlarında İl Özel İdaresi tarafından Konkasör Tesisi kuruldu. Kullanılmayan arazilerden toplanan taşlar buraya taşınarak günlük 1200 ton mıcır üretiliyor. Bu malzeme, köy yollarının asfaltlanması ve kilitli parke taşı döşeme işlerinde değerlendiriliyor.

38626195386261706-1.jpg

Bir yılda yaklaşık 100 dönüm arazi taşlardan temizlendi. Elde edilen 230 bin ton mıcırın 7 bin tonuyla 55 kilometrelik yol yapımı devam ediyor. Temizlenen alanlara ekim yapılabilmesi için çiftçilere kırmızı mercimek tohumu desteği sağlanması planlanıyor. Gelecek yıl 52 kilometrelik yolun daha asfaltlanması hedefleniyor.

38626195386261704-1.jpg
Vali Yardımcısı Murat Çiçek

Vali Yardımcısı Murat Çiçek, bazalt taşların ekonomiye kazandırıldığını belirterek, hem yolların yapıldığını hem de tarıma elverişli arazilerin arttığını söyledi. İl Özel İdaresi’nin 170 bin metrekarelik parke taşı çalışmasının da sürdüğünü aktaran Çiçek, “Bütün köylerimizi yüksek konforlu yollarla buluşturacağız. Bu proje ile hem tarım hem ulaşım kazanıyor” dedi.

38626195386261705-1.jpg
Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin

Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin ise 75 bin dekar alanın taşlardan temizlenerek tarıma kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti. İlk aşamada 1500 dekar alanda çalışma yapılacak ve yıl sonunda çiftçilere kırmızı mercimek tohumu dağıtılacak.

Sezgin, “Proje sayesinde 350 milyon liralık tarımsal gelir bekliyoruz. Daha önce hiç ekim yapılmamış bu alanlar, üretime açılacak” diye konuştu.

aa-20250722-38626195-38626189-si.jpg

Tepeköy Muhtarı Hasan Özalp de çalışmalardan memnun olduklarını belirterek, “Arazilerimiz ekime hazır hale geliyor, yollarımız da asfaltlanıyor. Artık buğday, arpa, mercimek ve nohut ekebileceğiz” dedi.

Çağıl köyü sakini Abdulkerim Abay ise asfalt yollar sayesinde artık şehirle köy arasında fark kalmadığını belirterek, devlete teşekkür etti.

38626195386261702-1.jpg

38626195386261701-1.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.