Şırnak’ta Bir İlk Daha Yaşandı

Şırnak’ta Bir İlk Daha Yaşandı

         Cizre İsmail Ebul-iz Bilim ve Sanat Merkezi, Türk Patent ve Marka Kurumuna 2 Faydalı Model ve 5 Tasarım Tescili için başvuruda bulundu.

         Millî Eğitim Bakanlığının Patent, Faydalı Model ve Tasarım Tescilleri konularında, Türk Patent ve Marka Kurumu ile yaptığı protokol kapsamında Cizre’de bulunan İsmail Ebul-iz Bilim ve Sanat Merkezindeki öğretmen ve öğrencilerine, ardından "Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi" kapsamında, okullarda görev alan öğretmenlere fikrî mülkiyet ve sınai haklar konusunda eğitimler verildi.

         Cizre İsmail Ebul-iz Bilim ve Sanat Merkezi bu süreçte Türk Patent ve Marka Kurumuna 2 Faydalı Model ve 5 Tasarım Tescili için başvuruda bulundu.

Faydalı Model başvurularındaki amaç, gündelik hayatta çokça kullanılan ürünleri daha kullanışlı ve işlevsel hale getirmek ve onları farklı bir görüntüye sahip etmek.

         Bu doğrultuda pandemi sürecinde sıkça kullanılan cerrahi maskeler, üzerindeki nem miktarına göre renk değiştirecek şekilde tasarlanarak sağlıklı olup olmadıklarının ayırt edilmesi hususu amaçlandı. İkinci model olarak ise, araç içinde kullanılan ve sürücünün eli ile ayarlamaya çalıştığı dikkat dağınıklığına sebep olan telefon tutucularının, elektronik olarak ayarlanması ve kazaların önüne geçilmesi amaçlandı.

         Tasarım tescillerinde ise, Cizre'de özel günlerde yapılan ve vatandaşlar tarafından sevilerek tüketilen Memilheva kurabiyesinin pratik bir şekilde, standartlarına uygun olarak üretilebilmesi için 3D yazıcıdan baskı alınabilecek şekilde kalıbının tescillenmesi sağlandı.

         Böylelikle Memilheva kurabiyesi hem seri üretimde hem de evlerde üretilmesinde kolaylık olacak ve standart bir şekilde üretilmiş olacak. İkinci tescillenmiş tasarım ise; sanatın, hayatın her alanında bulunmasından yola çıkılarak mutfak araç gereçlerinin birleştirilmesi şeklinde oluşturuldu. Bu doğrultuda da yine öğretmen ve öğrenciler ile yemek yerken kullanılan çatal, kaşık, bıçak ve kahvaltı tabağının, boya paleti ve resim fırçası şeklinde tasarlanıp başvuru yapılarak tescillenmesi sağlandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.