Şırnak’ta Bir İlk Yaşandı! Türkiye'de Sadece Şırnak’ta Oldu

Şırnak’ta Bir İlk Yaşandı! Türkiye'de Sadece Şırnak’ta Oldu

31 Mart 2024’te başabaş yarışın olduğu yerlerden biri olan Şırnak’ın İdil ilçesinde kazanan DEM Parti Belediye Başkan Adayı Türkan Kayır Türkiye’nin tek Süryani Belediye Başkanı oldu.

31 Mart seçimlerini geride bırakırken seçimin yankıları halen devam ediyor. Türkiye kıyasıya mücadelelerin yaşandığı bir yerel seçimi geride bıraktı. Birçok il, ilçe ve beldede tabular yıkıldı, ilklere imza atıldı.

Şırnak’ın İdil İlçesinde Ak Parti Belediye Başkan Adayı İkbalhan Haznedar ile DEM Parti Adayı Türkan Kayır arasında seçim yarışı yaşandı. Toplam 18 bin 795 seçmeni bulunan İdil’de . 12 bin 55 oy kullanıldı. Oyların 11 bin 98’i geçerli oldu.

DEM Parti Adayı Türkan Kayır Yüzde 71.26 ile 7 bin 909 oy alarak Belediye Başkanı seçilirken, Ak Parti Adayı İkbalhan Haznedar ise yüzde 19 bin 95 ile 2 bin 215 oy aldı.

DEM Parti Adayı Türkan Kayır kazandığı bu başarı ile İdil’in Belediye başkanı olurken aynı zamanda Türkiye'nin tek Süryani belediye başkanı unvanını da kazanmış oldu.

turkan.jpg

TÜRKAN KAYIR İDİL'İN İKİNCİ SÜRYANİ BAŞKANI

İdil’de 1966-1979 yıllarında Süryani Şükrü Tutuş’ta belediye başkanlığı yaptı. İdil’in ilk Süryani Belediye Başkanı olan Tutuş, 17 Haziran 1994’de İdil’de uğradığı faili meçhul saldırıda yaşamını yitirdi. Tutuş’tan sonra Türkan Kayır, İdil'de sandıktan çıkan ikinci Süryani belediye başkanı oldu.

TÜLİN KAYIR KİMDİR?

1972'de Şırnak'ın İdil ilçesinde doğan Türkan Kayır ilk ve ortaokulu İdil'de okudu. Daha sonra yurt dışına giden Kayır, lise eğitimini Almanya'da tamamladı. Uzun yıllar yaşadığı Almanya'dan seçimler için yurda dönen Kayır, evli ve 3 çocuk annesidir.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.