Şırnak'ta Etap Dışından Sonra ''Ayırma Çapı'' Da Literatüre Girdi

Şırnak'ta Etap Dışından Sonra ''Ayırma Çapı'' Da Literatüre Girdi

Şırnak'ta 2016 yılında meydana gelen olaylardan sonra 12 mahalleden 9'u büyük zarar gördü ve evlerin büyük bir kısmı tamamen yıkılırken geri kalanlar da büyük hasar gördü.

Hükümetin emriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Şırnak ve ilçelerinde kentsel dönüşüm kapsamında yeniden evler yapılmaya başlandı. Evlerin büyük bir kısmı hak sahiplerine dağıtılırken bazı vatandaşlara ise neredeyse kentsel dönüşüm literatürüne ''Etap dışı'' diye bir söylem girdi.

Süreç içerisinde etap dışı diye tabir edilen mağdur vatandaşların bir kısmına ev ve işyeri verilirken bazılarının hukuk mücadelesi ise hala sürüyor. Ancak son zamanlarda etap dışına bir kardeş söylem ''Ayırma çapı'' geldi. İlk defa Şırnak'ta dillenen bu sözcüğü araştırdık ve anlamını bulduk: ''Bir kısmı düzenleme sahasında kalan parseller için düzenlenen üzerinde parselin tescilli yüzölçümü ile düzenleme sahasına giren ve girmeyen kısımların yüzölçümünü gösteren, ilgili idarece onaylanan kroki'' anlamına geliyor.

Vatandaşlar eski adı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olan ve yeni adı Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün mağduriyetlerini gidermesini istediklerini söylediler.

5 yılın geride kaldığı olayların sebep olduğu mağduriyetlerin hala giderilememiş olması vatandaşların tepkisine neden olurken, ''Diğer il ve ilçelerde yatay şekilde yapılan evler Şırnak'ta dikey olarak yapıldı. O zaman evler hesaplanırken artan tapulu arazilerin bedellerinin ödeneceği söylenirken hala o konuda bir adım atılmadı. Halen işyerlerinin büyük bir kısmı hak sahiplerine dağıtılmadı. Dağıtılanlar ise plansız ve küçük bir an evvel artık 6. yıla girerken bu eziyetin sona ermesini istiyoruz'' ifadeleri kullanıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.