Şırnak’ta Fatma Öğretmen, oyunlarla matematiği sevdiriyor

Şırnak’ta Fatma Öğretmen, oyunlarla matematiği sevdiriyor

Şırnak’ta yürütülen ‘Matematik seferberliği’ kapsamında, olumsuz matematik algısını ve fobisini ortadan kaldırmak için Matematik Öğretmeni Fatma Akdemir, çocuklarla oynadığı oyunlar sayesinde öğrencilerin matematiğe olan ilgisini arttırmayı başardı.

Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversiteler iş birliğinde hayata geçirilen, Matematik dersinin öğrenimini günlük yaşam becerilerine uyarlayarak hem kolaylaştırmak ve öğrencilerin bu dersi küçük yaştan itibaren sevmelerini sağlamak amacıyla başlatılan ‘Matematik seferberliği’ kapsamında Şırnak’ta çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Cizre İlçesi’nde bulunan 15 Temmuz Demokrasi Zaferi Ortaokuluna 5 yıl önce atanan matematik öğretmeni Fatma Akdemir, derste uyguladığı yöntemlerle çocukları hem eğlendiriyor hem de öğrenmeyi kalıcı hale getiriyor.

‘MATEMATİĞİ SEVDİREREK SINAVLARDA ARTIŞ DÜŞÜNÜYORUZ’

Öğretmen Fatma Akdemir’i, matematik seferberliği kapsamında ziyaret eden Milli Eğitim İl Müdürü Mirza Tetik, bu yöntemle çocuklara matematiği sevdirip sınav sonuçlarında artışı hedeflediklerini ifade ederek, “Bakanlığımız Matematik derslerine çok önem veriyor. Bizde öğrencilerimize, gençlerimize matematiği sevdirmek için bütün öğretmenlerimiz seferber olmuş. Oyunlar oynayarak, etkinlikler yaparak matematiğe ön yargısı olan bütün öğrencilerimizin ön yargılarını kırmak için, elimizden ne geliyorsa yapacağız. Öğretmenimiz çok güzel etkinlikler yaparak, oyun haline getirerek çocuklarımıza matematiği sevdiriyor. Matematik zor bir ders değil. Önemli olan önce o eşiği atlatmak. O eşiği aştıktan sonra matematik kendiliğinden geliyor. Matematik zevkli bir ders. Matematik hayatın her alanında lazım. Matematikten en az hata yapan öğrencililerimiz iki adım önde. Bizlerde bütün öğretmenlerimiz ile el ele vererek bütün öğrencilerimize matematiği sevdiriyoruz. Çocuklarımıza matematiği sevdirerek LGS, AYT, TYT’de çok ciddi bir artışı düşünüyoruz. Bu şekilde yaparak Şırnak’ımıza, ülkemize matematik olimpiyat şampiyonları, matematik bilim adamları kazandıracağız inşallah” dedi.

Dersi oyunlar, etkinlik ve şarkılar ile harmanlamayarak anlatan Öğretmen Fatma Akdemir ise, bu yöntemle derse ilgisi az olan öğrencilerin bile matematik dersini dört gözle beklemeye başladıklarını söyledi. Öğretmen Akdemir, şöyle dedi:

“Oyunlar benim matematik öğrenimimin en önemli unsurları. Çünkü öğrenciler eğlenerek öğrendikleri şeyleri asla unutmuyorlar. Bu yüzden teorik bilgileri öğrencilere verdikten sonra mutlaka oyunlar ile etkinlikler ile pekiştiriyoruz. Bazen hazırladığımız somut materyal kullanarak, bazen teknolojiyi kullanıyoruz. Bazen de hali hazırda çocukların bildikleri, oynadıkları bir oyunu konumuza entegre ediyoruz. Ve bu şekilde matematik dersine korku ile yaklaşmıyorlar. Tam tersi her hafta dört gözle bekledikleri, sevdikleri bir ders haline geliyor. Eğlenerek öğrendiklerinden dolayı öğrenciler içinde daha kalıcı bir öğrenme gerçekleştirmiş oluyoruz. Bunu da bakanlığımızın eğitim politikaları kapsamında başlatılan Matematik seferberliği kapsamında tüm ilimizde ilçemizde yaymayı hedefliyoruz. Oyunlar ve etkinlikler ile işlediğimizde aldığımız en önemli dönütte akademik başarılarında ciddi artış olduğuydu. Bu bizim için elbette çok kıymetli. Bu yüzden oyunları etkinlikleri derslerimizde bol bol kullanıyoruz. Matematik eskiden çok sevilen ilgi ile beklenen bir ders değildi. Ama en az ilgili diyebileceğimiz öğrencilerimizin bile matematiğe karşı müthiş bir ilgi beslediğini gördük. Derse çok isteyerek katılıyorlar. Hazırlanarak geliyorlar. Oyun ve etkinliklere katılabilmek için, oyunda ilerleyebilmek için konuya da hazırlanmış oluyorlar. Bu şekilde daha da iyi bir öğrenme gerçekleştirmiş oluyorlar. İlk geldiğimde öğrencilerimizin matematiği o kadar da sevmediklerini gördüm. Nasıl yapabilirim derken ben kendim öğrenci olsam nasıl ders işlemek isterim diye düşündüm. Oyunlar üretmeye, araştırmaya başladım. Derste kullanılabilecek farklı etkinlikler araştırdım. Baktım bütün sınıflarımın matematik dersine olan ilgisi arttı. Daha sonra yaptığım sınavlarda da not ortalamalarının da artığını gördüm. Bu şekilde de akademik başarıyı da desteklediğimizi gördük.”

‘SINAVLARDAN 90 ÜSTÜ ALMAYA BAŞLADIM’

Etkinlikler ile matematiğe ilginin artığını ve sınavlardan 90 ve üzeri puan aldığını söyleyen 6’ıncı sınıf öğrencilerinden Ebrar Nur Fatih, “Matematiği önceden çok sevmiyordum. Matematiğe ilgim azdı. Ama sonra etkinlikler yaptık. Daha çok ilgim oldu, sınavlarda performansım arttı. Sınavlarda sürekli doksan üstü alıyorum” şeklinde konuştu.

Daha önce matematiği hiç sevmediğini ifade eden Arda Kayra Sesli ise; “Eskiden matematiğim çok kötüydü. Hiç sevmezdim. Hep korkardım matematikten. Ondan sonra bu sınıfa geldim. Fatma hocam sağolsun. Etkinlikler ile matematiği çok sevmeye başladım. Her gün matematik için çok çalışıyorum. Notlarım çok yükseldi. Artık her yazılıda yüz almaya başladım” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.