Şırnak’ta Hasta Tutukluların Durumuna Dikkat Çekildi
Şırnak’ta Botan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği ve MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Derneği Federasyonu tarafından hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklama, Atatürk Mahallesi’ndeki Sanat Sokağı’nda gerçekleştirildi.
Etkinliğe DEM Parti Sözcüsü ve Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan, DEM Parti Şırnak İl Eşbaşkanları Ramazan Uysal ile Taybet Bilgi, BDP Merkez İlçe Eşbaşkanları Selahattin Barınç ve Esma Erener, İHD, Eğitim-Sen temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Topluluk adına konuşan Adalet Fidan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken kadınlara yönelik şiddet, ayrımcılık ve eşitsizlik başlıklarının hâlâ önemli bir gündem olduğunu söyledi. Fidan, cezaevlerinde bulunan kadınların sağlık, iletişim ve yaşam koşullarına ilişkin yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Fidan, kadın tutukluların sağlık hakkına erişiminin önemine dikkat çekerek, cezaevlerindeki koşulların uluslararası standartlara uygun hâle getirilmesinin toplumsal bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Geçmiş yıllarda yaşanan bazı olayların kamuoyunda hassasiyet oluşturduğunu dile getiren Fidan, bu konuların çözümü için etkili adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
Açıklamada, kadınların gerek cezaevlerinde gerek toplumsal yaşamda karşılaştığı sorunların yalnızca Türkiye’de değil, dünyada birçok ülkede gündemde olduğuna da dikkat çekildi. Kadınların özgürlük, eşitlik ve adalet talebinin evrensel bir mücadele olduğunun altı çizildi.
Fidan, toplumda barışçıl ve demokratik çözüm kanallarının güçlendirilmesinin, kadınlara yönelik şiddetin ve hak kayıplarının önlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Kadınların haklarının korunması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için dayanışmanın sürdürüleceği mesajı verildi.

DEM Parti Sözcüsü ve Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan ise yaptığı açıklamada; “Hasta mahkumların serbest bırakıldığını söyleyemiyoruz. Ya da yeni kanunlar yapıldı ve yeni düzenlemeler yapıldı diyemiyoruz. Düşünce, konuşma, siyaset veya gazetecilik üzerine rahat bir şekilde çalışamıyoruz. Daha o noktaya varamadık. Bunlar değişmelidir. Eğer yeni bir demokrasi konuşacaksak bunları konuşmalıyız. Bu insanlar yıllardır özgür bir ülke için, özgür bir yaşam için, özgür bir Türkiye olsun diye mücadele ediyorlar. Bu nedenle hepsi serbest bırakılmalıdır. Hasta tutuklular serbest bırakılmalıdır. Herkes bize soruyor, ‘Kobane tutukluları ne zaman serbest bırakılacak’ diye. Onlarda serbest bırakılmalıdır. Türkiye’nin demokrasi, eşitlik ve özgürlüğü için bu tür şeylerle oyalanmamalıyız. Eğer biz, yaşasın özgürlük, yaşasın özgür yaşam, yaşasın özgür ülke diyemiyorsak, oturup düşünmeliyiz. Cezaevlerini sormak sadece Dem Partinin değil, sadece Kürt annelerinin değil, sadece Kürt toplumunun değil, bütün Türkiye’nin sorunudur. Bu böyle anlaşılmalıdır. Bu nedenle sesimizi yükseltmeliyiz” dedi.
Kaynak:Cemal Külter

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.