Şırnak'taki 1400 Yıllık Mor Aday Kilisesi Onarılmayı Bekliyor! Suriyani ve Hiristiyanlar Her Sene Gelip Ziyaret Ediyor

Şırnak'taki 1400 Yıllık Mor Aday Kilisesi Onarılmayı Bekliyor! Suriyani ve Hiristiyanlar Her Sene Gelip Ziyaret Ediyor

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Basak köyündeki tarihi Mor Aday Kilise'si onarılmayı bekliyor. Kilisenin onarılması halinde her yıl binlerce turistin ziyaret edeceği bir mekan olacak.

Bölgedeki tarihi ve turistik eserlerden biri olan kilise, 1992 yılında köydeki Süryanilerin köyü boşaltılmasıyla bakımsızlıktan bir kısmı çöktü.

İdil İlçesi’nin 10 kilometre kuzey batısındaki Basak Köyünün görkemli tarihi Aday Kilisesi ilgisizlikten, bakımsızlıktan yıkılmak üzere!!

Miladi 620 yılında yapılmış olan bu Kilise, 5 bin metre kare alan üzerine inşa edilmiş. Aşamalı üç kat bir mimari ile inşa edilen Kilise dört dev burç ile desteklenmiştir. Kapı ve pencerelerin kavisleri zamanın tuğlası ile örülü bu Kilisenin elliden fazla odası var. Köylülerin köyü terk etmesinin ardından sahipsiz kalan kilise bakımsızlıktan üçte ikisi yıkılmıştır. Kilisenin onarılması halinde bu her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret edeceği bir mekan haline gelecek.

İdil İlçesi Basak Köyü Köylüleri yetkililerin tarihi kiliseyi onarıp, halkın hizmetine sunmasını istiyor.

basak-mor-aday-kilisesi-d82c8d.jpg

Halen yurt dışında yaşayan çok sayıda Hristiyanlar, Süryaniler Paskalya Bayramı'nda Almanya'dan gelip bu kilisede ayin yapıyor.

İdil ilçesi Basak köyünde bulunan Mor Aday Kilisesi İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün tescilli bir tarihi eseridir. Kilise ve cami gibi ibadethanelerin restorasyonları köylülerin veya mülkiyet sahibi olanların Vakıflar Bölge Müdürlüğü veya Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvurmaları ile bir kısmını karşılayabiliyor. Camiler gibi kiliselerde bölgede yaşayan vatandaşların katkılarıyla restore edilebiliyor.

thumbs-b2-3860986bddffa0eaab0ee5ec728441a3.jpg

sirnak-idil-mor-aday-kilisesi-basak-koyu-mehmet-sirac-saglam-001.jpg

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.