Şırnak’taki STK’lardan Cizre-Silopi Yolu Tepkisi

Şırnak’taki STK’lardan Cizre-Silopi Yolu Tepkisi

Şırnak’ta bulunan sivil toplum kuruluşları yıllardır bitmeyen Cizre-Silopi yolunun biran önce bitirilmesi için Maliye ve Ulaştırma Bakanlığına seslendiler. TSO Başkanı Osman Geliş; “Cizre-Silopi yolu öncelikli yollar statüsüne alınmalı dedi.

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçeleri arasında bulunan ve Türkiye ile Irak’ı, Arupa’yı Irak’a bağlayan 32 kilometrelik Uluslararası İpekyolu yapımı yılan hikayesine döndü. Her gün 10 bin aracın geçiş yaptığı yolun tamamlanmaması kazalara davetiye çıkarıyor. 12 yıldır yenilenmeyen yolda, her yıl sadece kimi noktalarda onarım yapılarak geçiştiriliyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı Diyarbakır 9'uncu Bölge Müdürlüğü’nde yolun onarılması için 2019 yılında yapılan ihalede “500 günde tamamlanacak” şartı yer aldı. Ancak yol yapım çalışması aradan geçen 5 yılda bir türlü tamamlanmadı.

Yaklaşık 5 yıldır tamamlanmayan ve günde 6 bini büyük, 4 bini küçük olmak üzere 10 bin aracın geçtiği yolda, yolun bozuk olması, kimi yerlerde tek şeride düşmesinden dolayı kazalar meydana gelmekte, can kayıpları yaşanmakta.

Türkiye’nin en önemli ihracat noktalarından biri olan Habur Sınır Kapısına giden tek yolun bozuk olması ve bu kadar uzun süre yapılmaması yolu kullananların ve vatandaşların tepkisine neden oluyor.

c88796f5-4840-48df-847d-497ae7872085.jpg

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde bir araya gelen Şırnak, Cizre ve Silopi’de bulunan Sivil Toplum Kuruluşları Cizre-Silopi yolunda inceleme yaparak basın açıklamasında bulundular.

Şırnak, Cizre ve Silopi Sivil Toplum Kuruluşları adına basın açıklamasında bulunan Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş; “Cizre-Silopi yolumuzun işlevselliği fazla olduğundan dolayı Şırnak, Cizre ve Silopi sivil toplum kuruluşları olarak bugün şantiyeye gelip işlerin hızlandırılması için bir basın açıklaması yapma gereği duyduk. Acil hastalara nasıl öncelik veriliyorsa bugün potansiyeli yüksek olan bu karayolumuzun da acil hizmet statüsünü alınmasını ve biran önce hızlandırılması ve bu iş sezonunda bitirilmesini bekliyoruz. İş sezonu olması münasebeti ile bu talebimize karşılık maliye ve ulaştırma bakanımızın da ödenek konusunda bu yolumuza yardımcı olmasını bekliyoruz. Sayın Ulaştırma bakanımızın bölgede yapılan hizmetler ve yapılan işleri yakından takip ettiğinin yakın şahidiyiz. Ekonomik sorunlar ve ödeneklerin yetersizliği nedeniyle aksadığının bilincindeyiz. Ama bizde bölge halkı olarak bu hizmetin Türkiye Yüzyılına, böyle işlevi yüksek bir karayolunun, Avrupa’dan Irak’a bağlantı yolunun günümüz koşullarına, ülkemizin ve karayollarımızın hizmetlerine gölge düşürdüğü kanaatindeyiz. Yetkililerimizin bu iş ve çalışma mevsiminde bu yolu öncelikli yollar statüsünde değerlendirmesini ve sahip çıkmalarını bekliyoruz. Neden mi? Bu kadar ihracatı ile övündüğümüz Habur Sınır kapımızın karayolunun standartlarının düşük olması ve çalışmaların çok çok yavaş yürümesi, yolu kullananlar tarafından büyük tepki toplamaktadır. Kazalara sebebiyet vermektedir. Bunu da rakamlar ile anlatacak olursak, günlük 6 bin büyük, 4 bin küçük araç olmak üzere 10 bin aracın bu yolu kullandığı verilerde mevcuttur. Sayın valimizin de milletvekillerimizin de bu konudaki desteklerini bekliyoruz ve takipçisi de olduklarını biliyoruz. Biz Şırnak’ta değişik bakanlıklarımızdan çok güzel hizmetler aldık. Ama bunu da üzülerek söylüyoruz ulaştırma bakanlığında olması gereken noktada değiliz. Bu kadar işlevsel bir yolda normların bu kadar düşük olması gerçekten çok üzücü. Bu yola biraz daha ehemmiyet vermelerini ve hızlandırmalarını talep ediyoruz. Bizde Şırnak, Cizre ve Silopi sivil toplum kuruluşları olarak bunu dile getirmeyi ve Ankara’nın da bu sesimizi duymasını istiyoruz” dedi.

dsc01771.jpg

dsc01787.jpg

dsc01775.jpg

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum