Tarlada Yeşil Altının Hasadı Yapılmadan Ürünler Yandı: Kilosu Markette 200 TL Oldu!

Tarlada Yeşil Altının Hasadı Yapılmadan Ürünler Yandı: Kilosu Markette 200 TL Oldu!

Bu yıl mevsim nomallerinin üstünde artış gösteren sıcaklıklar birçok ürünü tarlada yaktı. Fasulye marketlerde 200 TL oldu.

Yaz meyve ve sebzelerinde yaşanan fiyat artışları, tarım sektöründeki krizin ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Kuraklık ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle birçok ürün tarlada yanarken, fiyatlar cep yakıyor. Son olarak fasulye fiyatlarının 200 liraya çıktığı görüldü.

Üretici ve tüccar arasındaki fiyat dengesizliği, yüksek kar hırsı, aracılar ve komisyoncuların fahiş kar marjları bu durumu daha da kötüleştiriyor.

ÜRÜNLER TARLADA YANDI, HASAT ERKEN BİTTİ

Ekonomim'de yer alan habere göre; bu yıl, tarımsal üretim aşırı sıcaklardan ciddi anlamda etkilendi. Ziraat Mühendisi Irmak Özden, bitkilerin kendini korumak adına aşırı su tükettiğini ve bu durumun bitkilerin doğasını bozduğunu belirtti. Özden, yüksek sıcaklık ve ultraviyole ışınlarının fazla gelmesi nedeniyle meyve ve sebzelerde yanıklar oluştuğunu ve ürünlerin kalitesinin düştüğünü söyledi. Adana ve Diyarbakır’da kavun ve karpuz tarlada yanarken, domates, kiraz, fıstık, fasulye ve börülcede de benzer durumlar yaşandı.

fasulya.png
Fasulye

Yüksek sıcaklık ile havadaki nemin de etkisiyle tarlada zararlıların arttığını dile getiren Özden, "Aşırı sıcaklar birçok faktörü olumsuz etkiliyor. Nemin artması ile hastalıklar baş gösteriyor. Tarım iklime bağlı olduğu için zor bir dönemden geçiyoruz. Şimdi sırada üzüm hasadı var. Koruk döneminde olan üzümde aşırı sıcak ve nemden dolayı kayıplar gözleniyor." dedi.

ÇİFTÇİ ÇARE ARIYOR: GÖLGELEME SİSTEMİ VE SULAMA

Aşırı sıcaklar nedeniyle birçok üretici, sulama sıklığını artırarak çözüm aradı. Sulama sıklığının artırılmasının tek çözüm olmadığını belirten Özden, "Aksine bu durum ürünün formunu bozuyor. Bu nedenle üreticiler ‘gölgeleme’ yöntemine başvuruyor. Çeşitli aparat ve direkler ile gölgeleme yapılıyor. Temel amaç, yüksek güneş ışınlarından meyve-sebzeyi korumak, renk ve form değişimini önlemek." diye konuştu.

fasulye-tarla.jpg

YANGINLAR DA ÜRETİMİ VURDU

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, sıcaklıkların tarım arazilerine zarar verdiğini söyledi.

Bayraktar, "Üstüne üstlük çıkan yangınlar da üretimi vurdu. Araştırmalar ülkemizde yangınların takribi yüzde 80’inin haziran-ekim döneminde çıktığını gösteriyor. Yaşanan afetler en fazla tarım sektörünü ve üreten çiftçilerimizi etkiliyor. Bir üretim sezonu emek veren çiftçilerimiz çıkan bir yangınla mahsulünü kaybediyor. Aşırı sıcaklıklar sebebiyle Adana’da kavun, karpuz, domates ve biber başta olmak üzere sebzeler yandı. Manisa’da üzüm bağları yandı. Yüksek seyreden sıcaklıklar nedeniyle daha fazla sulama yapıldı. Artan sulama ücretlerinin yanı sıra sulama sayısının artması maliyetleri daha da artırdı" ifadelerini kullandı.

fasulye.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.