VALİ PEHLİVAN, GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİ YERİNDE İNCELEDİ

VALİ PEHLİVAN, GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİ YERİNDE İNCELEDİ

İl Özel İdaresi 2019-2020 yılı yatırım programı kapsamında Güneş Enerji Sistemi (GES) kurulması kararlaştırılmış, Şırnak genelindeki 18 köyde GES kurulumu tamamlanarak Şırnaklı vatandaşların hizmetine sunuldu.

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, 18 köyden biri olan Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Tepeönü Köyü’nü ziyaret ederek 2019 yılı Temmuz ayında başlanarak Ekim ayında tamamlanan Tepeönü Köyü içme suyu ve güneş enerji sistemini yerinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Tepeönü Köyü içme suyu ve güneş enerji sistemi ile Şırnak genelinde yürütülen GES projesi hakkında bilgi veren Vali Pehlivan; “Şırnak İlimiz genelinde, köylerimizde su ihtiyacı sondaj yöntemiyle sağlanıyor. Terfili sistem dediğimiz bu sistemde elektrik masrafı oluşuyor. İl Özel İdaresi olarak geçtiğimiz yıl güneş panelleri kurmak suretiyle köylerimizi, köylülerimizi bu elektrik masrafından, müşterek giderlerden kurtarmak istedik. Yatırım programımıza bu konuda ödenek koyduk. 2019-2020 yılları itibariyle İlimiz genelinde toplam 18 noktada, 18 köyümüzde, sondaj sistemiyle su temin eden yerleşim birimlerinde bu solar panelleri koymak ve toplamda da 2.6 milyon TL yatırım yapmak suretiyle köylerimize katkı sağladık. Şu anda içinde bulunduğumuz sondaj alanında, toplamda 63 güneş paneli ki her biri 270 watt gücünde, saatte 17 kilowatt elektrik üretme kapasitesine sahip ve saniyede de 3 litre suyu su deposuna, terfi sistemine sağlama imkânına sahip bir tesisin içerisindeyiz’’ şeklinde konuştu.

Güneş enerjisinin yenilenebilir enerjiler içerisinde, özellikle de iklim ve coğrafi şartlara bağlı olarak önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Vali Pehlivan; ‘’Şırnak ilimizde güneş enerjisinin kullanılması, potansiyeli bağlamında önemli bir değere sahiptir. Bunu değerlendirmek de hepimize düşüyor. Bir yandan bu tür kamu yatırımlarıyla ortak kullanım giderlerini azaltmak bir yandan da özel yatırımlarla yine teşviklerden yararlanmak suretiyle bu tür tesislerin kurulması hem çevre hem milli ekonomi açısından gerçekten büyük önem arz ediyor. İnşallah önümüzdeki yatırım programında da şu anda 18 köyümüzde ve 18 noktada gerçekleştirmiş olduğumuz bu yatırımları arttırma niyetindeyiz. Nitekim Avrupa Birliği İklim Değişikliği Hibe Programına 16 köyümüzü teklif ettik. Tabi bununla kalmayacak. Özel İdare ve Köydes programlarımıza da yeni köylerimizi eklemek suretiyle bu sayıyı arttırmak istiyoruz. Şu anda İl genelinde toplam köy sayımız 189’dur. Bu hızla devam edersek birkaç sene içerisinde terfili su kullanan köylerimizi inşallah bu masraftan kurtaracağız’’ ifadelerini kullandı.

Muhtarların elektrik giderlerinin toparlanması konusunda belirli sıkıntılar yaşadıklarını açıklayan Vali Pehlivan; tesis kurulan köylerde bu sıkıntının ortadan kalkmış olduğunu söyledi. Makul bir süre içerisinde diğer köylerde de bu tesisleri kurdukça vatandaşların çok daha memnun ve mutlu olacaklarını açıklayan Vali Pehlivan, ‘’Onların memnuniyeti ve mutluluğu da bizleri mutlu edecektir. Tesislerimizin bütün hemşerilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum’’ dedi.

Güneş enerjisi sisteminin uzun ömürlü tesisler olduğunu dile getiren Vali Hamza Pehlivan, kurulum maliyetleri söz konusu olduğunu fakat işletme maliyetleri neredeyse sıfır olduğunu söyledi. Vali Pehlivan; ‘’Afet vb musibetler olmadıktan sonra uzun yıllar boyunca bu tesisler vatandaşlarımıza hitap edecek. İlginize teşekkür ediyorum, tekrar köylerimize, vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Elbette ki Özel İdare olarak devletimizin kaynaklarını kullanıyoruz. Bu vesileyle başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bakanlıklarımıza, ilgili kurum ve kuruluşlara, Özel İdaremize sağlamış oldukları desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Bu tesislerin hayata geçirilmesinde alanda faaliyet gösteren hem kaymakamlarımıza hem Özel İdare personellerimize teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar bugün, İl Başkanı ve İlçe Başkanımız bizlere eşlik ettiler. Kendisinin enerji alanında da yatırımları söz konusudur. Az önce bahsetmiş olduğum özel yatırımların bu anlamda artmasına vesile olur, örnek teşkil eder. Hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İncelemede Vali Pehlivan’a Cizre Kaymakamı Davut Sinanoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Akın Tan, İlçe Jandarma Komutanı Okan Talay, Uludere Belediye Başkanı Sait Ürek, AK Parti İl Başkanı İbrahim Halil Erkan, AK Parti Cizre İlçe Başkanı Mehmet Akif Özalp, İl Genel Meclis Üyesi Selahattin Sarboğa ve Köy Muhtarı Ali Yıldız eşlik etti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.