Veriler Açıklandı! En Yüksek Tekirdağ, Edirne, Kırklareli'de, En Düşük Mardin, Batman, Şırnak, Siirt'te

Veriler Açıklandı! En Yüksek Tekirdağ, Edirne, Kırklareli'de, En Düşük Mardin, Batman, Şırnak, Siirt'te

TÜİK Verileriyle Türkiye'nin İş Gücü Durumu Açıklandı: İstihdam ve İşsizlik Oranları Değerlendirildi! Şırnak yine en düşük istihdamın olduğu iller arasında yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılına ilişkin "İş Gücü İstatistikleri"ni kamuoyuyla paylaştı. Bu gelişmeye göre, Türkiye'nin iş gücü netlik kazandı. İstihdam ve işsizlik oranlarının ayrıntılandırılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar ortaya çıktı. İşsizlikte yaşanan düşüşler ve istihdamdaki artışlar, ülkedeki ekonomik durum hakkında önemli ipuçları veriyor.

Şırnak en düşük istihdam oranın olduğu Mardin, Batman, ve Siirt illeri arasında yerini aldı. Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’te istihdam oranı %37,5. Ayrıca iş gücüne katılımın da en düşük olduğu 4 ilden biri yine Şırnak.

İşsizlik Rakamları Düşüyor

2023 yılındaki işsizlik oranları, bir önceki yıla göre 318 bin kişi azalarak 3 milyon 264 bin kişi geriledi. Bu oranlarda bir puan düşerek %9,4'e indiği anlamına geliyor.

Genç İşsizlikte Azalma

15 yaş ve üzeri gençlerde işsizlik oranı da 318 bin kişi azalarak 3 milyon 264 bin kişi oldu. İşsizlik oranı %9,4'e gerilerken, erkeklerde %7,7, hedefler ise %12,6 olarak kaydedildi.

İstihdam Artışı

İstihdam edilenlerin sayısı ise 2023 yılında 880 bin kişi artarak 31 milyon 632 bin kişiye yükseldi. İstihdam oranı ise 0,8 puan artarak %48,3'e ulaştı. Bu oran erkeklerde %65,7, sonuçlar ise %31,3 olarak gerçekleşti.

Genç İşsizlik Oranı 17,4'e Düştü

15-24 yaş aralığındaki genç işsizlik oranı ise bir önceki yıla göre 2 puan azalarak %17,4'e geriledi. Bu yaş gruplarındaki işsizlik oranı erkeklerde %14,3, sıralama ise %23,2 olarak hesaplandı.

En Yüksek İşsizlik Oranına Sahip İller: Van, Muş, Bitlis, Hakkari

TÜİK'in 26 bölge ayırarak hesaplamaya göre, işsizlik oranı en yüksek olan bölge %17,2 ile "Van, Muş, Bitlis, Hakkari" oldu. En düşük işsizlik oranı ise %4,9 ile "Kastamonu, Çankırı, Sinop" olarak kaydedildi.

En Düşük İstihdam Oranı Mardin, Batman, Şırnak, Siirt'te

İstihdam oranı en yüksek bölge %54,5 ile "Tekirdağ, Edirne, Kırklareli" arasında, en düşük istihdam oranı %37,5 ile "Mardin, Batman, Şırnak, Siirt"te belirlendi.

İş Gücüne Katılma Oranları

En yüksek iş gücü katılma oranı %59 ile "Tekirdağ, Edirne, Kırklareli"nde gözlemlenirken, en düşük iş gücü katılma oranı %42,3 ile "Mardin, Batman, Şırnak, Siirt" bölgesinde tespit edildi.

Kaynak:haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.