Yatırım Teşvikleriyle 339 Bin Kişiye İstihdam Öngörülüyor

Yatırım Teşvikleriyle 339 Bin Kişiye İstihdam Öngörülüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2023 Faaliyet Raporu'na göre, Türkiye'nin yatırım teşvikleriyle 1,1 trilyon liralık sabit yatırım yapılması ve 339 bin 952 kişilik istihdam sağlanması hedefleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, bakanlık, teşvik politikalarını daha etkin hale getirmek amacıyla bütüncül bir yaklaşım benimsemekte ve bu politikaları bir zincir gibi birbirini besleyen şekilde düzenlemektedir. Türkiye'nin orta ve uzun vadeli yatırım ve kalkınma hedeflerine uygun olarak, yatırım teşvik sistemi cari açığın azaltılması ve güçlü bir ekonomik yapı oluşturulması için önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir.

Bu kapsamda, AR-GE içeriği ve katma değeri yüksek, teknolojik olarak ileri seviyede ürünlerin üretimini teşvik ederek ihracatı artırmak ve bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak Türkiye'nin dengeli bir kalkınma sürecine girmesi hedeflenmektedir. Geçtiğimiz yıl, teknolojik dönüşümü hızlandırmak, deprem felaketinin etkilerini azaltmak ve destek mekanizmalarını daha etkin hale getirmek amacıyla çalışmalar yapılmıştır.

Buna göre, geçen yıl 15 bin 745 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlenmiş ve bu projeler kapsamında 1,1 trilyon liralık sabit yatırım yapılması ve 339 bin 952 kişiye istihdam sağlanması öngörülmüştür. Ayrıca 16 yatırım projesi için proje bazlı destek kararı alınmış ve bu kararlar doğrultusunda 144 milyar liranın üzerinde yatırım yapılması ve 7 bin 419 kişilik istihdam yaratılması planlanmaktadır.

Yatırım projelerinin büyük bir kısmı 1. bölgede gerçekleşmektedir ve bu bölgeye en fazla teşvik belgesi verilmiştir. Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla ve Tekirdağ'ı içine alan 1. Bölge, 6 bin 217 belgeyle listenin başında yer almaktadır. Diğer bölgeler ise sırasıyla 2. Bölge, 3. Bölge, 6. Bölge, 4. Bölge ve 5. Bölge olarak sıralanmaktadır.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde toplam 66 yatırım teşvik belgesi düzenlenmiş olup, bu belgeler kapsamında 67,6 milyar liralık sabit yatırım öngörülmüştür.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.