Diş taşları, yemeklerden sonra temizlenmeyen dişlere yapışan bakterilerin oluşturduğu plaklardır. En sık görülen ağız sorunlarından biridir ve diş ve diş eti sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Diş taşı nasıl oluşur?
Düzenli olarak fırçalanmayan dişlerin üzerinde biriken plağın zamanla sertleşmesiyle diş taşı (tartar) oluşumu başlar. İçerisinde bakteriler, gıda artıkları mineral tuzları gibi maddeler bulunduran diş taşları sarımsı renkte ve sert yapılıdır. Yavaş yavaş büyüyen diş taşları mikropların üremesi için uygun bir ortam sağlar. Genellikle ön dişlerde ve diş etinin altında biriken diş taşları ağız kokusuna ve diş eti iltihaplanmasına neden olur.
Diş taşı temizliğinin ağız sağlığına etkileri
Ağız ve diş sağlığına önem verilmediği ve diş taşlarının zamanında temizlenmediği durumlarda bazı sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır.
* Dişler çürümeye başlar
* Diş eti iltihabı oluşur
* Kötü ağız kokusu oluşur
* Diş eti hastalıklarına neden olur
* Diş kaybına neden olur
Diş sağlığını etkileyen belirtilere neden olan diş taşının ortalama 6 ayda bir temizlenmesi gerekmektedir. Bazı hastalarda tükürük bezlerinin daha aktif olmasından dolayı diş taşı oluşumu daha fazladır bu hastaların hekim ziyaretinin daha kısa aralıklarla yapması daha yararlıdır.
Diş Taşı Temizliği
Temizlenmeyen diş taşları diş eti iltihaplanmasına neden olur. Önlem alınmadığı takdirde ilerleyen diş eti iltihaplanması kemik kaybına bu durumda diş kaybına neden olmaktadır.
Diş taşı olarak da bilinen diş taşları 20-25 dakika gibi kısa bir sürede temizlenir. Ağrısız bir işlem olup diş ve diş etlerine zarar vermez. Aksine diş taşları dokulara, dişlere ve diş etlerine zarar verir.
Diş Taşı Nasıl Önlenir?
*Düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazanılması (günde 2-3 defa her seferinde 2 dakikalık fırçalama)
*Günde 1 kez diş ipi kullanımı
*Anti bakteriyel gargara kullanımı
*Sigara ve tütün kullanımından uzak durulması
*6 ayda bir hekim kontrolü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.