Şiddeti Frenliyoruz Projesi 5. Fazı “Eşitlik için Şiddeti Frenliyoruz” Şırnak’ta Başladı
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Türkiye genelinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla taksi şoförleri ile hayata geçirilen “Şiddeti Frenliyoruz” projesinin 5. fazı, “Eşitlik için Şiddeti Frenliyoruz” Şırnak’ta start aldı.
Proje, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Bu yıl 5. Fazı Eşitlik için Şiddeti Frenliyoruz ile 4 ilde çalışmalar yürütmektedir.
Proje kapsamında başta Şırnak olmak üzere Bursa, Batman ve Siirt'de taksi şoförlerine şiddete uğrayan kadınlarla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğiyle ilgili çeşitli eğitimler veriliyor.
KAMER Vakfı Şırnak Temsilciliği, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ve Şırnak Şoförler ve Otomobilciler Odası arasında “Eşitlik için Şiddeti Frenliyoruz” iş birliği protokolü imzalandı.
KAMER VAKFI Şırnak Temsilciliği, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ve Şırnak Şoförler ve Otomobilciler Odası ile iş birliği içinde yürütülerek Heinrich Böll desteğiyle, Şırnak ilinde toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi ve bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Ayrıca, kadınların maruz kaldığı şiddeti önlemeye yönelik stratejik adımlar atılacak ve bu süreçte toplumun her kesiminin desteği hedefleniyor. Şırnak ilinde KAMER Vakfı Şırnak Temsilciliği, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ve Şırnak Şoförler ve Otomobilciler Odası ile iş birliği protokolü ve şiddete sıfır tolerans manifestosu imzalandı. Çalışma yapılacak 12 Taksi Durakları belirlendi.
Proje Kapsamında Neler Yapılacak?
Mor Salkım Derneği 7/24 şiddet hattı ve danışma merkezinden hizmet alan şiddete maruz kalan kadınlar ile görüşmeleri sonucunda kadınların şiddet ortamından uzaklaşma durumunda özellikle gece taksi kullandıklarını tespit etmiştir. Ayrıca taksi şoförlerinin, Mor Salkım ile paylaşımlarında araçlarına şiddet gören bir kadın bindiğinde nereye götürüleceği ve ne yapabileceklerine dair bilgi eksiklikleri olduğundan kaygılandıkları tespit edilmiş ve projenin oluşturulmasına karar verilmiştir.
Amaç taksi şoförlerini ayrımcılık, toplumsal cinsiyet ve cinsiyet temelli şiddet, kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelede yasal süreçler ve mekanizmalar hakkında bilgi vermektir. Şiddete maruz kalan bir kadının taksilerine binmesi durumunda yasalara ve yönlendirilecek kurumlara dair bilgilenmeleri sağlanacaktır. 17 ilde Şoförler ve Otomobilciler Odası iş birliği ile gerçekleşen projede bir manifesto hazırlanması ve tüm eğitimleri alan duraklarda manifestonun yer alması, taksilerde broşürlerin olması ve araçlarda bulunan 7/24 şiddet hattı yaygınlaşması ile fark yaratılması amaçlanmaktadır.
Türkiye’de ‘Şiddeti Frenliyoruz’ projesi ile 187 taksi durağı ve 2858 şoföre ulaşıldı.
“Eşitlik için Şiddeti Frenliyoruz” projesi, şu ana kadar birçok ilde başarılı bir şekilde uygulanmış, binlerce taksi şoförüne ve kadına ulaşarak, toplumsal bilinç oluşturulmasına katkıda bulunmuştur. 5. fazın Şırnak ilinde gerçekleştirilecek çalışmaları kapsamında şu adımlar atılacak:
- Eğitim ve Farkındalık Seminerleri: Şırnak ilinde taksi şoförlerine yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularında farkındalık yaratmak amacıyla eğitim programları ve seminerler düzenlenecek.
- Eğitici Eğitimi Seminerleri: Alanında uzman eğitmenlerle Şırnak ilinde dernek üye ve yöneticilerinin yanı sıra avukat, sosyolog, sosyal çalışmacı, psikolog ve aktivistlere eğitimler yapılarak il de eğitimciler oluşturulacak.
- Yerel Kurumlarla İş birliği: Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılarak, kadınların karşılaştığı şiddetin önlenmesine yönelik somut adımlar atılacak.
- Şiddet Hattı ve Danışmanlık Hizmetleri: Kadınlara yönelik şiddetle mücadelede 7/24 şiddet hattının yaygınlaştırılması sağlanarak ve danışmanlık hizmetleri sunularak, şiddet gören kadın ve çocuklara gerekli destek sağlanacak.
- Kampanyalar ve Medya Çalışmaları: Şırnak’ta geniş kitlelere ulaşmak amacıyla toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularında kampanyalar düzenlenecek, medya aracılığıyla kamuoyu bilgilendirilecek.
- Materyaller: Proje kapsamında taksilere konulmak üzere illerin ihtiyaçlarına göre şiddetten korunma önlem planı, şiddete uğranma durumunda izlenecek süreç, başvurulacak kurum ve kuruluşlara dair bilgilerin yer aldığı İngilizce, Arapça, Kürtçe ve Türkçe olmak üzere 4 dilde hazırlanan broşür ve kitapçıklar, Mor Salkım ve Kamer Vakfı’nın 7/24 şiddet hattının yer aldığı sticker ve araç kokuları, Şoförler Odası ve çalışılan taksi duraklarında Şiddete Sıfır Tolerans manifestoları vb. materyaller yer alacak.
Projenin Hedefleri
Projenin temel hedefi, Şırnak’ta kadına yönelik şiddetin en aza indirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kalıcı bir bilinç oluşturulmasıdır. Proje, bu hedefe ulaşmak için çeşitli paydaşlarla iş birliği yaparak, kadına yönelik şiddeti önleyecek mekanizmaların güçlendirilmesini ve toplumsal farkındalığın artırılmasını amaçlamaktadır.
Proje Hakkında
“Şiddeti Frenliyoruz” projesi, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği tarafından Türkiye genelinde başlatılmış bir projedir. Proje, toplumda kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla çeşitli eğitimler, seminerler ve farkındalık kampanyaları düzenleyerek, toplumsal dönüşüme katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Kaynak:Şilan BAHŞİŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.