Türkiye Genelinde Artış Yaşanırken, Şırnak'ta Son 12 Yılın En Düşük Seviyesi Yaşandı
Türkiye genelinde, 2024 yılı Ağustos ayındaki yağış miktarında dikkat çekici bir artış yaşandı. 2023 Ağustos ayına göre yüzde 100'ün üzerinde bir artış kaydedildi. Ancak Şırnak için bu durumun tam tersi bir tablo sergilendi. Şırnak'ta son 12 yılın en düşük yağış miktarı yaşandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde ağustos ayı yağışları geçen yıla göre yüzde 100'den fazla arttı. Ancak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, özellikle Şırnak, Hakkari ve çevre illerde yağışlarda yüzde 80'in üzerinde azalma yaşandı.
1991-2020 yılları arasındaki uzun yıllar ortalaması olan metrekareye 14,8 kilogram yağışa karşılık, bu yıl ağustos ayında Türkiye genelinde metrekareye 13,9 kilogram yağış düştü. Bu durum, Türkiye'nin birçok bölgesinde kuraklık riskini artırıyor.
Şırnak'taki bu durum, bölgedeki tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar, yaşanan bu durumun iklim değişikliğinin etkileri olduğunu belirtiyor. Artan sıcaklıklar ve düzensiz yağışlar, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Şırnak'ta da kuraklığa neden oluyor.
En Fazla ve En Az Yağış Alan İller: Rize ve Mardin
Geçen ay, Türkiye genelinde en fazla yağış metrekareye 141,6 kilogramla Rize’de, en az yağış ise metrekareye 0,1 kilogramla Mardin’de kaydedildi.
Nevşehir’de Rekor Yağış Artışı, Yalova ve Şırnak’ta Düşük Seviyeler
2024 Ağustos ayında, normaline göre en fazla yağış artışı Nevşehir’de yüzde 100'den fazla bir oranla kaydedildi. Buna karşın, Yalova yüzde 92’lik bir azalma ile en fazla düşüş yaşayan il oldu. Yalova’da 14 yılın, Şırnak’ta ise son 12 yılın en düşük yağış seviyeleri kaydedildi.
1991-2020 yılları arasında Ağustos ayı yağışlı gün sayısı ortalama 3 gün olarak hesaplanmışken, 2024 yılı Ağustos ayında bu ortalama Türkiye genelinde 3,5 gün olarak gerçekleşti. Bu, yağışlı gün sayısında hafif bir artış olduğunu gösteriyor.
Doğu Karadeniz’in kıyı kesimleri ve Çankırı çevreleri, ağustos ayında 10-15 gün arasında yağış aldı. Ancak, Ege Bölgesi’nin sahil kesimi, Şanlıurfa’nın doğu ve Mardin’in batı kesimleri ise tamamen yağışsız kaldı. Bu durum, kuraklık riskinin belirli bölgelerde ciddi şekilde arttığını ortaya koyuyor.
Kaynak:Mehmet DEMİRHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.