Bağışıklık Sistemimizi Besinler İle Nasıl Güçlendirebiliriz?
Kış mevsimi geliyor, beraberinde hastalıklar da artış gösteriyor. Hastalıklardan korunmak için de bağışıklık sistemimizi güçlendirmek gerekir. Bağışıklık sistemimizin kuvvetli olmasında besinlerin çok büyük rolü vardır. Herkesin bildiği C vitaminine ilaveten A ve E vitaminleri; selenyum, çinko gibi mineraller ve bitkilerde bulunan koruyucu kimyasal maddeler (fitokimyasallar) bağışıklık sistemi fonksiyonlarının devamlılığını sağlamada etkilidir. Özellikle C vitamini, E vitamini ve beta karoten ile diğer meyve ve sebzelere oranla bağışıklık sistemi üzerinde daha olumlu etkilere sahiptir. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve oluşabilecek birçok kronik rahatsızlığa karşı korunmamızı sağlar. Güçlü bağışıklık sistemi için; yeterli ve kaliteli uykuyu, fiziksel aktiviteyi, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamalıyız.
Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Besinler
Sebze ve meyveler, önemli vitamin ve mineral kaynağı besinler olmalarının yanı sıra güçlü antioksidan özellik gösterir. Özellikle koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, mor sebze ve meyveleri her gün en az 4-5 porsiyon tüketin.
Domates zengin A ve C vitamininden zengin olma özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır.
Turunçgiller zengin C vitamini ve karoten içerikleri nedeniyle savunma sisteminin en önemli parçalarıdır. Limon, portokal ve greyfurt gerek salatalarınızda sos olarak gerek taze sıkılmış sularını içerek veya meyve olarak yiyerek C vitamin alımınızı artırabilirsiniz.
Kivi yüksek C vitamini içeriği ile virüslere karşı kalkan görevi görüyor.
Ananas amino asit ihtiyacının karşılanmasına ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin salgılanmasına yardımcı olur .
Narın çekirdekleriyle tüketilmesi daha faydalıdır. Antioksidan kapasitesi ve yüksek A ve C vitaminleri sayesinde hem cilt sağlığını koruyucu hem de bağışıklık sistemini güçlendirici özellik sağlar.
Sarımsak ve soğan zengin sülfür içerikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etki gösterir virüs ve bakterilerin vücuda girmelerini engeller.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık riskini azaltan probiyotik ürünleri düzenli olarak kullanmak gerekir. Yararlı bakterilerden zengin olan probiyotik yoğurtlar, bağırsak sağlığını korur çalışmasını düzenler. Zararlı bakterilerle savaşarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunurlar.
Bağışıklık sistemini hücreleri için önemli olan protein tüketimine dikkat edin. Kırmızı et yerine daha çok balığı tercih ederek hem protein alımınızı artırın. Balıkta yüksek miktarda bulunan ve bağışıklığı destekleyen omega-3 yağ asitlerinden yararlanın. Omega-3 anti-inflamatuar etkisi sayesinde bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Beslenmenizde omega-3 kaynağı deniz ürünlerine, ceviz, keten tohumu ve semizotu gibi yiyeceklere sıkça yer vermeli haftanın en az 2 günü balık tüketmelisiniz.
Anti-inflamatuar özelliği belirgin olan zencefil, sarımsak, zerdeçal, pul biber ve kekik gibi baharatları yemeklerinize katın.
Çay, kahve, kola, kakao gibi kafein içeren içecekler yerine C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu; rahatlatıcı özellik gösteren ve bağışıklık sistemini güçlendirici yeşil çay, rezene, melisa, papatya, ıhlamur ve ısırgan otu çayı gibi bitki çaylarını tercih edin. Kuşburnu çayı C vitamini, ekinezya çayı ise antioksidan özellikleri olan çay türleridir. Gün içerisinde 2-3 fincan içerek bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Bağışıklık sistemini baskılayan aşırı yağ tüketiminden kaçının, hayvansal yağ alımını azaltıp bitkisel yağları tercih edin.
Su içimine yaz dönemindeki kadar önem verin, her gün 2.5-3 litre su tüketin.
Sağlıklı bir kış ayı geçirmek için beslenmeyi çeşitlendirmek ve sağlıklı besin seçimleri yapmak çok önemlidir. Sağlıklı ve mutlu bir kış geçirmeniz için beslenmenize yeterli özeni gösterin…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.