Ceyhan ERENER-GÜNDEM

Ceyhan ERENER-GÜNDEM

Fakirler Ölsün, Zenginler Yaşasın!

Fakirler Ölsün, Zenginler Yaşasın!

Kıymetli dostlar bugün sizinle 1766 – 1834 yılları arasında yaşamış İngiliz İktisatçı Robert Thomas Malthus’un Nüfus Teorisi üzerine konuşmak istiyorum. Çünkü bu teori nedense hiçbirimize içerik olarak yabancı gelmiyor. Bu teoriye göre nüfus artışı ile gıda üretimi hiçbir zaman birbirini dengelemeyecektir. Yani esasen insan nüfusunun mevcut gıda kaynaklarına göre çok daha hızlı arttığını söylemektedir. Malhthus’a göre gıda kaynakları aritmetik olarak yani 1,2,3,4,5,6… şeklinde artmaktadır. Ancak bunun aksine nüfus geometrik olarak 2,4,8,16,32… olarak artmaktadır. Bu artış oranları göz önüne alındığında yaklaşık olarak bir yüzyılda besin maddelerinin üretimi 5 kat artarken, nüfus tam olarak 16 kat artmaktadır. Dolayısıyla bu durum gıda kaynaklarının yetersizliğine neden olmakta, gıda kaynaklarının yetersizliği bu kaynaklara ulaşım zorluğunu doğurmakta ve bu durum da dar gelirli kişilerin onlara ulaşımını giderek imkânsız kılmaktadır. Sonuç olarak ne olacak güçlü olan yani zengin olan yaşayacak güçsüz ve fakir olan ise hayata veda edecek. İşte teorinin temeli bu düşünce üzerine kurulmuştur.  
Akabinde Malthus’a bu durumu engellemek için ne yapılabileceği sorulmuştur. Ona göre varlıklılar çocuk yapmalı yoksullar ise bundan kaçınmalıdır. Çünkü yoksullar çocuklarını doyuracak ve gereği gibi besleyecek olanaklara sahip değillerdir. Özellikle bu noktada Malthus alt sınıflara yapılan yardımlara karşı çıkmıştır ve bu gruplara muhalif olmuştur. Buradan anlaşılacağı üzere Malthus fakirlere yaşam hakkı tanınmaması ve bu şekilde de dünyanın dengesinin sağlanması gerektiğini düşünmüştür.
Bu noktada bazı doğal süreçlerin nüfusu kontrol altına alacağı vurgusu da yapılmaktadır. Örneğin savaşlar, salgın hastalıklar, depremler, su baskınları bu nüfus artışını ayarlayacaktır. 
Şimdi tüm bu teori ve varsayımlar ele alınarak günümüze bakıldığında bazı yaşananları daha farklı yorumlamadan geçemiyoruz.
Acaba bu son dönem ortaya çıkan COVİD 19 virüsü tesadüf mü?
Ürünlerin fiyat artışı var olan nüfusu kaldıramadığı için mi bu kadar pahalı?
Neden zenginler hep daha zengin olurken fakirler daha fakir olma yolunda tam gaz ilerliyor?
Gelir dağılımı neden bu kadar adaletsiz?
Fakirlerin zenginleşmemesi ya da daha refah yaşamaması için neden her yöntem uygulanıyor?
Acaba Nüfus Teorisinde denildiği gibi yoksullara muhalif olma düşüncesi mi yürütülüyor? 
Takdiri siz değerli okurlarıma bırakıyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ceyhan ERENER-GÜNDEM Arşivi