Diş Tabibi Halil İNAN

Diş Tabibi Halil İNAN

Gebelik Ve Ağız Sağlığının Önemi.

Gebelik Ve Ağız Sağlığının Önemi.

-Hamilelikte, genel vücut sağlığı kadar ağız ve diş sağlığı da son derece önemlidir. Sağlıklı bir gebelik süreci için, gebelik öncesinde ağız, diş sağlığının sağlanması oldukça önemlidir.

- Çünkü hamilelik sürecinde çok zorunlu durumlar dışında müdahale edilemez. Diş ve dişeti hastalıkları düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalimi 7 kat arttırır. Bu nedenle hamileler, ağız bakımlarına ve beslenmelerine daha fazla önem vermelidir.

- Hamilelikte ağız diş tedavileri için üç dönem mevcuttur: - 1.Dönem(ilk üç ay) :Gebeliğin ilk trimestırı denilen bu dönem, gebelik için oldukça hassas olunan bir dönemdir. Acil müdahale edilmediğinde anne ve bebeğe zarar verecek durumları önlemek için diş hekimine gidilir.

- 2.Dönem(ikinci üç ay) :Gebeliğin ikinci trimestırı denilen bu dönem görece hamilelik süreci içerisinde en güvenli tedavi dönemidir. Gebelik sonrasına bırakılması uygun olmayan tedaviler bu dönemde yapılır. Dolgu, diş çekimi, diş taşı temizliği, dişeti tedavisi VS.

- 3.Dönem(son üç ay):Son trimestır denilen bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür. İlk üç ay olduğu gibi son üç ayda da acil tedaviler dışındaki tedaviler doğum sonrasına ertelenmelidir. - - Röntgen Kullanımı--

Gebelik süresince çok zorunlu olmadıkça röntgen çekilmemelidir. Röntgen saldığı radyasyon anneye ve bebeğe kalıcı zararlar verebilir. Zorunlu durumlarda da anneye kurşun önlük giydirilip ekstra tedbirler alınarak güvenli bir şekilde röntgen çekimi yapılabilir.

- Hamileliğin Ağız Diş Sağlığına Etkileri

Gebelikte tükürükteki asit miktarı artar, kusma ile beraber dişler çürümeye yatkın hale gelmektedir. Ayrıca annenin ağız hijyenini ihmal etmesi, dişeti kanamalarının görülmesi de risk nedenidir. Bu sorunların ortadan kaldırılması için annenin düzenli ağız hijyenini sağlaması, rutin diş hekimi muayenesine gitmesi gerekmektedir.

- Beslenme-

Gebelikte düzenli ve yeterli beslenme anne için olduğu kadar bebek için de önemlidir. Bebeğin diş gelişimi hamileliğin 2.ayında başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamince zengin besinler tüketilmelidir. Anne adayları hamilelikle beraber abur cubur beslenmeyi bırakmalıdır. - Diş Tedavisi -

Hamilelikte düzenli diş hekimi kontrolüne gidilmeli, şiddetli ağrı, iltihabı olduğu durumlarda mutlaka müdahale edilmelidir. Anestezi, ilaç kullanımı gereken durumlarda Kadın Doğum Uzmanından onay alınarak gerekli işlemler yapılabilir.

- - Unutmamak gerekir, bebeğin ağız diş sağlığı anne karnında başlar. Bu sebeple gebelik öncesi, gebelik süreci ve sonrasında rutin muayene, tedaviler ihmal edilmemelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diş Tabibi Halil İNAN Arşivi