Haydi Şırnak Memleketimiz İçin Bireysel Değil Toplumsal Düşünelim!

Haydi Şırnak Memleketimiz İçin Bireysel Değil Toplumsal Düşünelim!

Şırnak’ın kalkınması ve iş istihdamının sağlanması için 4 önemli projenin hızlı bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Bunun içinde bürokratlar ve siyasetçilerin elini taşın altına koyup yetkililere ileterek, sürekli gündem de tutması gerekiyor.

Şırnak'ın kalkınması ve gelişmesi için bireysel değil toplumsal düşünme vakti.

Şırnak'ın, Güneydoğu Anadolu bölgesinin en gelişmemiş ve işsizlik oranının en yüksek olduğu il olduğunu biliyor muydunuz? Peki bunun sebebi imkanların olmaması veya kentin gelişmeye, büyümeye elverişsiz olduğundan mı kaynaklandığını düşünuyorsunuz? Hayır, Şırnak'ın sahipsiz bir il olmasından kaynaklanıyor!

Şırnak tarihi, kültürü, tarımı ve yeraltı kaynakları ile zengin bir şehir, ama ne yazık ki varlık içinde yokluk çekiyor. Kentin gelişmesi, iş istihdamının sağlanması için, Şırnaklı vatandaşların ve şehrin önde gelen insanlarının artık sadece kendi çıkarlarını değil memleketin çıkarları doğrultusunda hareket etmesi gerekiyor. İnsanlarımız iş imkanlarının olmamasından ve kendi geçimlerini sağlayamadığından dolayı büyük şehirlere doğru göç ediyor. Kimi gurbet yollarında ekmeğinin peşinden koşarken hayatını kaybediyor, kimisi de para kazanma ümidi ile ailesini, memleketini ve arkadaşlarını bırakıp gidiyor. Halbuki Şırnak'ta bu imkanlar yaratılabiliyor ama kimse bu sorunları çözmek için elini taşın altına koymuyor ve sadece kendi çıkarını düşünüyor. Vatandaş ve memleket sorunları sadece seçim zamanlarında hatırlanıyor onda da amaç seçimi kazanmak. Seçim zamanlarında memlekete birçok siyasetçi, bakan geliyor. Arkalarında yüzlerce bazen binlerce insan kuyruk oluyor. Memleketin sorunlarını dile getirmek, Şırnaklı gençlere iş imkanları istemek yerine, istedikleri şeyler bir ihale almak, çocuğunu işe sokmak ve servetine servet katmak. Kime sorsanız, memleketin gelişmesi, işsizliğin, yoksulluğun bitirilmesi için birşeylerin yapılması gerektiğini söyler. Ama kimse harekete geçmiyor. İlk adımı herkes başkasından bekliyor. Bu seçime sayılı günler kalırken ilimize bir çok bakan, milletvekili hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelecek. Bu seçimde bireysel değil, toplumsal düşünme zamanı. Bu memlekete yapılacak en büyük yatırım, gençler için iş imkanları yaratmak. Bu sorunun çözülmesi için özellikle Şırnak'ta bulunan siyasetçi ve iş adamlarının kente gelecek olan bakan ve cumhurbaşkanına ısrarla diretip aksayan projelerin bir an önce bitirilmesini istemek. Gün, bireysel değil, toplumsal düşünme zamanı. Herkes memleketi ve vatandaşı için elini taşın altına koymalı. Bürokrat ve Siyasetçiler Parti ayırmaksızın bu memleketi ayağa kaldıracak adımlar atmalı. Bu seçimde de partilerin önceliği bu dört proje üstüne olmalı, çünkü bu memleketin tüm sıkıntılarından kurtulmasının tek yolu bu 4 proje.

Şırnak'ın gelişmesi ve iş imkanlarının yaratılabilmesi için neler yapılabilir? Öncelikle Şırnak için önemli olan şu 4 projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.

Bunlar;

  1. Şırnak- Van Yolu
  2. Petrol Rafinerisi
  3. Habur2 Sınır Kapısı
  4. Şırnak Şehir Hastanesi

Peki bu 4 projenin Şırnak'a katkısı ne olacak? Gelin sırası ile memleketin sorunlarını çözecek bu 4 projenin şehre katkılarını inceleyelim;

1-) ŞIRNAK VAN YOLU KURULURSA ŞIRNAK NE KAZANIR?

Şırnak-Van karayolu şuan 7-8 saatlik bir uzaklıkta ama yeni yapılması planlanan yolla 2-3 saate inmesi planlanıyor. Bununla beraber Şırnak, bu yolun bitmesi ile beraber büyük bir ticaret yoluna da kavuşacak. İran,Irak ve Suriye'ye giden araçlar artık Şırnak'ın etrafından değilde şehrin içerisinden geçmesi ile beraber bir çok iş kolu ihtiyacı doğacak. Şırnak artık uluslararası bir ticaret yolu olacak. Memleket kalkınacak, iş gücü artacak, esnafın işi canlanacak. İşte Şırnak-Van karayolu sayamadığımız daha bir sürü yönüyle bu şehre kazanımları olacak, ama ne yazık ki kimse bu projenin bitmesi için bir girişimlerde bulunmuyor! 2023 yılında bitirilmesi gereken Projenin ne zaman biteceği ile ilgili net bir bilgi de yok.

2-) RAFİNERİ KURULURSA ŞIRNAK NE KAZANIR?

  • Gençlere İş İstihdamı
  • Nüfus Artışı
  • Büyük Şehir Olma
  • Modern Şehircilik Yapılanması
  • İşçi Göçü Biter
  • Alt Yapı ve Üst Yapı Sorunu Çözülür
  • Ticaret Olanağı Artar

3-) HABUR 2 SINIR KAPISI KURULURSA ŞIRNAK NE KAZANIR?

Ülkemiz ve bölgemiz için hayati bir öneme sahip olan 2. bir sınır kapısının açılması, Ülke ekonomisi, İl ve ilçelerimizin gelişmesi, bölge halkımıza ticaret ve istihdam gibi bir çok önemli konuya büyük katkılar sayğlayacaktır. Yıllardır bu sene açılacak, çalışmalar başlıyor denilen Habur 2 Sınır Kapısı şuana kadar atılan somut bir adım yok.

Habur 2 Sınır Kapısının açılması Açılacak sınır kapısının birçok olumsuzluğa son vereceği gibi kaçak sınır geçişlerini de bitireceği belirtiliyor.

Irak ile 370 kilometrelik kara sınırına sahip Türkiye'nin halihazırda Irak'a açılan iki sınır kapısı bulunuyor. Irak ile ticaretin ana damar hattını oluşturan Habur Sınır Kapısı en önemli ve yoğunluğun en çok yaşandığı gümrük kapısı olarak biliniyor.

Habur Sınır Kapısının yükünü hafifletecek, ticari anlamda Şırnak ve bölgeye büyük katkı sağlayacak olan kapının açılması merak konusu.

4-) ŞEHİR HASTANESİ KURULURSA ŞIRNAK NE KAZANIR?

  • Şırnak şehir hastanesinin kurulması ile beraber öncelikle her gün çevre illere giden vatandaşlar büyük bir dertten kurtulacak
  • Vatandaşlar hakketiği gibi kendi memleketinde kaliteli bir sağlık hizmeti alacak
  • Tıp fakültesinin açılmasının yolu açılacak
  • Gençlere iş istihdamı sağlanacak
  • Şehir gelişecek ve büyüyecek

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum