Ceyhan ERENER-GÜNDEM

Ceyhan ERENER-GÜNDEM

İsrail Nefreti

İsrail Nefreti

Başlangıçta dünyadaki bütün insanlar aynı dili konuşup aynı sözleri kullanıyorlardı. Bir ova buldular ve oraya yerleştiler. Sonra, Tanrıya ulaşacak bir kule ve kent yapmak, göklere erişip ün salmak istediler.

Rab (Tanrı) bunların yaptığı kenti ve kuleyi görmek için aşağı indi ve şöyle dedi:

"Tek bir halk olup aynı dili konuşarak bunu yapmaya başladıklarına göre düşündüklerini gerçekleştirecek, hiçbir engel tanımayacaklar. Gelin dillerini karıştıralım ki birbirlerini anlamasınlar."

Böylece Rab onları yeryüzüne dağıtarak kentin yapımını durdurdu. Dillerini değiştirerek onları birbirini anlamaz hale getirdi. (Tevrat)

Kıymetli dostlar dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir topluluğun inandıkları yaratıcı ile bu şekilde üstten konuştuklarıyla karşılaşamazsınız Yahudilerden başka.

Yaratıcılarıyla güreşiyorlar, yaratıcılarını yeniyorlar ve onunla ahitleşiyorlar…

Bir örnek vereyim:

Yakup, Tanrı ile güreşiyor ve onu yeniyor. Yakup, "Beni kutsamadıkça seni bırakmam" diye yanıt verdi sonra tanrı onu kutsayıp ona artık sana Yakup değil İsrail (Tanrıyla dövüşen, Tanrıyı yenen) denecek diyor (Yaratılış 32).

Kendilerini üst perdeden görüyorlar, seçilmiş, üstün bir ırk olduklarına ve dünyayı kendilerinin şekillendireceğine inanıyorlar. Halbuki bu düşünce onların her dönem nefret edilmesine sebep oluyor.

Tarihin sayfalarını araladığımızda karşımıza sıklıkla Yahudi katliamlarının çıktığını görüyoruz. Bilhassa Avrupa bu konuda başı çekiyor.

1870 yılına kadar Papalık Devletleri’nde Yahudiler “Getto” adı verilen hurdalıklarda yaşarlardı ve çan sesleri çaldığında kenti terk edip buralara girmek zorunda kalıyorlardı. Çan sesinden sonra getto dışında bulunan Yahudiler öldürülebilirlerdi.

Kovulmalar, din değiştirmeye zorlamalar, soykırımlar… Avrupa’nın her yerinde yaygındı. Çünkü o dönem Hristiyanlara göre peygamberinin ölümünün sorumlusu Yahudilerdi.

Yapılan saldırıları, vahşet uygulamalarını ve soykırımları sıralamaya kalksam inanın sayfalar dolar. O yüzden merak edenler araştırsın diye geçiştiriyorum.

Nazilerin yaptıklarını zaten herkes biliyor ona değinmiyorum bile…

Umuyorum ki yaptıkları hatadan bir an önce dönerler aksi durumda korkarım ki geçmişte kendilerine duyulan nefret günlerine geri dönülür…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ceyhan ERENER-GÜNDEM Arşivi