Nail Kadırhan - Kelam

Nail Kadırhan - Kelam

Kürt petrolü ve krizin fırsata çevrilmesi

Kürt petrolü ve krizin fırsata çevrilmesi

Sevgili okurlar, değerli dostlar; Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş hız kesmeden devam ederken, bir diğer yandan dünyadaki petrol krizine bütün ülkeler çözüm arayışı içerisinde. Antalya’da yapılan “Antalya Diplomasi Forumu’nda”ki bir görüşmeye dikkat çekmek istedim.
Açık kaynaklardan gördüğümüz bir görüşme vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’nin   ikili görüşmesi bana göre en önemli görüşmeydi. Dünya ülkeleri tarafından Rusya’ya uygulanan çok büyük bir ekonomik yaptırımlar zinciri uygulanmaya başladı. Bu süreçte petrolün varil fiyatı 130 doları buldu. İsrail ve diğer bazı Arap ülkeleri Akdeniz’deki gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya gönderme planları içerisine sokulurken, petrolün nerden gelebileceği konusunda bir netlik hala gözlenmedi. Çünkü İran üzerinde de yaptırımlar var. 
İşte tüm bunları yanyana getirdiğimizde Erdoğan-Barzani görüşmesi başka bir önem taşıyor. Türkiye’ye gelen Kürt petrolü. Acaba Kürt petrolü ile bu krizin fırsata çevrilmesi söz konusu olacak mı? Elbette kuvvetle muhtemeldir. Ama Irak’a rağmen bu mümkün olabilir mi? Yada Irak merkezi hükümeti ile de görüşmeler yapılarak onlar da bu plana dahil edilir mi? bekleyip görmek gerekir. Tabiki bu plan Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde petrol fiyatlarının biraz daha düşmesine ve ABD ile Avrupa ülkelerinin Rusya’ya uygulayacağı petrol ambargosu konusunda elini güçlendirecektir.
Ama, buğday, çiçekyağı, turizm ve domates ithalat ve ihracatını nasıl etkiler açıkçası bilemedim.
Haydi hayırlısı ne diyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nail Kadırhan - Kelam Arşivi

Yitik

12 Temmuz 2023 Çarşamba 10:41