Meslek Lisesi Fırını Günde 5 Bin Ekmek Üretiyor
Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Nazmiye Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Ekmek Üretim Atölyesi kuruldu. Kurulan atölyede 2 usta öğretici gözetiminde 30 öğrenci ekmek, poğaça, simit ve unlu mamüller üretimi yapıyor.
Öğrencilerin üretmiş olduğu ürünlerden elde edilen gelirin bir kısmı da öğrencilere veriliyor. Öğrenciler okullarına devam ederken aynı zamanda hem meslek hemde para kazanıyorlar.
Burada üretilen 5 bin ekmek ise taşımalı eğitim kapsamında okullarda bulunan öğrencilere ve pansiyonlara veriliyor.
Günde 5 bin ekmeğin üretildiği atölyenin açılışı Vali Osman Bilgin, Milli Eğitim Müdürü Mirza Tetik, kurum müdürleri, öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşti.
Açılışta konuşan Şırnak Valisi Osman Bilgin; “Bugün burada çok önemli bir tesisin açılışını yapıyoruz. Neden önemli Milli Eğitim Bakanımız Mesleki Eğitim alanında çok önemli gayretler ortaya koyuyor. Bugün dünyada, dünyanın en gelişmiş ülkeleri Amerika, Almanya başta olmak üzere ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkeler ara eleman yani mesleki alanda yetenekli ihtiyacı sorunu yaşıyor. Bu konuda bu sorunların giderilmesi amacıyla Cumhurbaşkanımızın önderliğinde meslek liselerinde çok büyük önem veriliyor. Biz de ilimizde meslek liselerinin sayılarını arttırıp hem gençlerimizin üniversite öncesinde mesleklerini edinmeleri ve bu alanda açığımızın kapatılması hem de ülkenin ihtiyacı olan ve her alanda sıkıntı yaşadığımız ara eleman sorununun tamamen ortadan kaldırılması hedeflenmekte. İlimizde gerçekten çok güzel gelişmeler oluyor. Bugün sadece bir okulumuzda 8 milyon TL'lik döner sermaye ile satışı olabiliyor. Bu ortaya konulan vizyon sayesinde. Bugün bu yapılan ekmek üretim atölyesi ile de ilk aşamada 5 bin üretim, sonrasında 10 bin ürettim. Hatta hedefimiz şu sadece taşımalı eğitimdeki ekmek ihtiyacını değil bunun yanında bir nevi ilimizde olmayan ve belediyemizde de yapacağımız bir protokolle ile Halk Ekmek ihtiyacını da giderecek ve vatandaşlarımızın kaliteyi daha uygun fiyata alabilecekleri bir üretim modeli ortaya koyuyoruz. Burada her tarafta kazanıyoruz. Biz burada üretim yapan kız öğrencilerimiz 30'a yakın kız öğrencimiz var. Hem kız öğrencilerimiz üretim yapıyorlar. hem ürettikleriyle beraber okulda para kazanıyorlar. hem ürettiklerini vatandaşlarımıza uygun satış noktalarında uygun fiyatlara satış yaparak vatandaşlarımızın kaliteyi ucuza almasını sağlıyorlar. Aynı zamanda taşımalı öğrencimizin ekmek ihtiyacını da gidermiş oluyoruz. Önemli bir model” dedi.
Fırın Sorumlusu Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bünyamin Tekin; “Öğrencilerimizi alana yönlendirmek ve istihdam etmek, alanda aktif kılmak istemiştik. Bunu nasıl yapabiliriz diye düşündük. İlimizde baktık fırınlar baya faaliyet gösteriyor. Alanımız ile ilgili olan şey fırın olduğunu düşündük. Fırında öğrencileri daha aktif kılabileceğimizi düğündük. Sınıftaki bütün öğrencilerimiz aktif kılmaya çalışıyoruz. İş güvenliği ve iş sağlığı güvenliğine uyarak. Önden bir eğitim veriyoruz. Daha sonra fırınımıza dahil ediyoruz. Şuan öğrencilerimiz aktif ve fırınımız üretim yapıyor. fırınımızda poğaça, simit, ekmek çeşitleri ve unlu mamulleri yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri pansiyonlar, milli eğitim müdürlüğüne bağlı okullara ve halka veriyoruz” dedi.
Öğrencilerden Nergis Özcan; “Annemin yaptığı yemeklerden mutfağa merak sardım. Aslında bir gurmeyim. Daha önce yemek yapmak istemiyordum. Yapmayı da bilmiyordum. Ama yemeyi çok seviyordum. Bu okulda gastronomi bölümüne geldim. Bu fırın okulumuzda ilk defa açıldı. Poğaça, simit ve ekmek üretiyoruz. Hem okulumuza hem öğrencilerimize katkı sunuyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.