Ceyhan ERENER-GÜNDEM

Ceyhan ERENER-GÜNDEM

Müstahaktır bize her türlü zillet

Müstahaktır bize her türlü zillet


Türk hamamlarında suyun kaldırma kuvveti neden yok? Sevgili Emin Çapa’nın bu sözünü oldum olası sevmişimdir. 
Sahiden suyun kaldırma kuvvetini Arşimet yerine neden biz bulmadık, peki yerçekimini neden Newton buldu, ampulü Edison, telefonu Alexander, bilgisayarı Charies, arabayı Nicholas, hesap makinesini Pascal, fotokopi makinesini Beidler, uzaktan kumanda örneğini Tesla, televizyonu Baird, çamaşır makinesini Fisher vb. 
Bu örnekleri arttırmak mümkün, ancak neden diye sormak gerekmiyor mu? 
Küreselleşen dünyada teknoloji sürekli ilerlemekte ve bu durum insanların hayatlarını kolaylaştırmaktadır. İnsanlar sürekli olarak yapmış oldukları icatların üzerine yeni bir şeyler koyarak hep daha iyisini arzulamaktadırlar. Modern otomobilin ortaya çıkışının yaklaşık 100.000 patent alımı sonrasında gerçekleştiği tahmin edilmektedir. İlk otomobil icat edildiğinde tamam yeter böyle kalsın denildiğini düşünsenize bugün ne halde olurduk. Ancak üretilen modern otomobillere rağmen bugün hala daha iyileri için çaba harcanmaktadır. Bu insanoğlunun her zaman daha iyisini isteme fıtratını anlatan en güzel örneklerindendir. 
19 yy. da üretilen telefona bakın bir de bugün kullandığımız telefona, arada dağlar kadar fark var, neden? Çünkü insanlar hep daha iyisini istiyor, hep daha iyisi için çalışıyor. 
Peki asıl önemli noktaya gelmemiz gerekirse; Neden bunların üretim ve gelişim aşamasında biz yokuz?
Cevap çok basit çünkü biz çok yoğunuz, kafamızda sormamız ve çözmemiz gereken binlerce problem var, bunca işin gücün arasında kim yeni bir icat bulacak ya da bulunmuş icadı geliştirecek. Hazır bunun için kafa yoran insanlar varken neden biz vaktimizi bunlara harcayalım!
Peki nedir bizim bu önemli işlerimiz: 
Peker videoları izlemek, seviyesiz programların başında saatlerce oturmak, tik tok videoları izlemek, sokakta başı boş dolaşıp insanlarla tartışmak, ha bir de anlamsız sorularımız var; 
Firavun imanla mı öldü yoksa imansız mı?
Kandillerde toplu namaz kılınır mı?
Kuran hangi dilde okunmalı?
Tütün, faiz, içki haram mıdır?
Arı sokması orucu bozar mı?
Bu zihniyetle bırakın icat yapmayı hala dünyada bir yerimiz varsa, oturup şükredelim.  

Neyse ne gerek var bunlarla uğraşmaya açalım bir Peker videosu daha oturalım karşısına saatlerce izleyelim daha sonra bunun analizini yapan kişilerin videolarını saatlerce izleyelim, en son tüm hafta haber programlarını açıp bunların yorumlarını izleyelim. Nasılsa daha önemli bir işimiz olmadığı ortada, ancak iddia ediyorum bunlara harcadığımız enerjiyi eğitimimize harcasaydık, eğitim seviyesinde dünya birincisiydik. 

Aslında uzun söze gerek yok Hayyam kısa bir dörtlükle sayfalar dolusu şey anlatmış zaten, onunla sonlandıralım…

Celladına âşık olmuşsa bir millet, 
İster ezan ister çan dinlet, 
Şikâyet etmiyorsa sürü gibi illet, 
Müstahaktır ona her türlü zillet. 

Ömer Hayyam

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ceyhan ERENER-GÜNDEM Arşivi