ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANININ YKS’YE ETKİSİ

Ortaöğretim başarı puanı, kısaltılmış adıyla OBP; üniversite sınavına girerken lise eğitim-öğretimi boyunca öğrencilerin girdiği sınavlardan aldığı puanların hesaplanması ile yerleşme puanını oluşturan çok önemli bir kıstastır. Tabi OBP' nin yüksek olması, üniversite sınavında daha iyi sıralamalarda olmasını sağlaması adına dikkat edilmesi gereken önemli bir konu olarak önümüze çıkmaktadır. Önümüzdeki hafta boyunca eğitim-öğretimin ilk döneminin ikinci sınavları başlayacaktır. Değerli öğrencilerimizin gelecekleri adına bu sınavlara dört elle sarılması ve sınav notlarını olabildiğince yüksek tutmaya çalışmaları elzemdir. Sınıf fark etmeksizin ister 9.Sınıf ister 12. Sınıf olsun her bir öğrencinin bu bilinçle sınavlara hazırlanması gerekiyor. Dört yıl boyunca alınan puanlar 12. Sınıfın sonunda hesaplanıp diploma notu olarak ortaya çıkmaktadır.
Peki OBP nasıl hesaplanmaktadır? Dört yılın ortalaması önce 5 ile çarpılıyor daha sonra çıkan sonuç 0.12 ile çarpılarak YKS’ de alınan ham puana eklenerek yerleştirme punanını oluşturuyor. OBP eklendikten sonra birçok öğrenciyi ileriye de atabilir geriye de atabilir. Daha önce şahit olduğum bir durumu size kısaca anlatmak isterim: Bir öğrencimiz YKS' deki ham puanıyla tıp fakültesini kazanacak sıralamaya girmiş ancak bu öğrencimiz lise okurken derslerine gereken özeni göstermediğinden OBP' si düşük gelmiş ve OBP' nin eklenmesiyle maalesef tıp fakültesi sıralamasının dışına çıkma durumuyla karşı karşıya kalmıştır. İşte OBP bu nedenle önemli!
Eğer mesleki eğitim almış lise alanında ek puanla girebilecek programlar varsa 0.18 ile çarpılmış OBP yine sınav puanına ilave ediliyor ve bu sefer de sadece ek puanla gireceğin programlara yerleştirme puanı hesaplanıyor. Örneğin 400 ham puan almış ve OBP' si de 80 ise 0.18 ile çarpıldığında ortaya çıkan 72 puan sınavda alınan 400 puana eklendikten sonra yerleştirme puanı olarak 472 puana sahip olabiliyor.
Peki OBP hangi durumlarda kesilir ?
Eğer herhangi bir üniversiteyi tercih etmiş ve tercih ettiği üniversiteye yerleşmiş ise ister kazandığı üniversiteyi okumaya gitsin veya gitmesin bir sonraki yıl OBP' nin yarısı kesilirse yerleştirme puanına sadece yarısı eklenir. Bu durum sadece bir yıl için geçerlidir. Daha sonraki yıllarda OBP tekrar ilk haliyle alınan ham puana eklenir.
Umarım öğrencilerimiz bu durumun ciddiyetinin farkında olarak hareket eder ve sınavlarına bu bilinçle çalışırlar şimdiden tüm öğrencilerimize 2. Sınavlarında başarılar diliyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Zana İrmez Arşivi