Mustafa UÇAR

Mustafa UÇAR

ŞIRNAK İÇİN YEREL SEÇİMLERİN ÖNEMİ NEDİR?

ŞIRNAK İÇİN YEREL SEÇİMLERİN ÖNEMİ NEDİR?

Türkiye'de her 5 yılda bir halkın önüne konulan yerel yönetimlerini seçme sandıkları çok önem arz etmektedir.

ŞIRNAK İÇİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI NE YAPMALI...

Belediye başkan adayları, meclis üyesi listesini oluştururken referanslardan etkilenmek yerine, ŞIRNAK için çalışabilecek, vizyon sahibi isimleri tercih etmeli. Oy artışına katkı sunmayacak, meclis üyelerinin belediye başkanının kendi başarısızlığına da sebebiyet verebileceği akıldan çıkarılmamalı.

NEDEN ÖNEMLİDİR?

Yerel yönetimlerin, tarihsel gelişim süreci içinde, merkezi yönetimden özerk, kendisini yönetme birimleri olarak ortaya çıkışları; karar organlarının seçimle işbaşına gelmesi ve halkın gündelik yaşamını etkileyen işleri yürütüp, bunlara ilişkin kararları almaları, bu düşüncenin temel dayanak noktasını oluşturmaktadır.

Yerel yönetimler, belli bir coğrafi alan üzerinde yaşayan yerel topluluk üyelerinin kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, ekonomik, sosyal, kültürel zenginliğe ve refaha ilişkin yerel hizmetleri genel yetkiyle kendi sorumluluğu doğrultusunda yerine getiren, işleyişinde açıklığı, şeffaflığı çoğulcu ve katılımcı demokrasi ilkelerini hayata geçiren, yetkilerin yerel halka en yakın yönetim birimince kullanıldığı, kamu tüzel kişiliğine sahip, özerk, demokratik kuruluşlardır. Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin kuruluş yasalarıyla tanımlanmış bütün görevlerinin kendileri tarafından yerine getirilmesi esası kabul edilmiştir.

Yerel yönetimler, Temsili demokrasi yolu ile en ücra köşelere kadar halka demokrasiyi yaşayarak öğreten kurumlardır. Bu nedenle de demokrasinin beşiğidir. Tarihsel olarak yerel yönetimler demokrasinin kökenini oluşturur. Demokrasi geleneğinin yerleşmesi tarihsel sürece dayanan yerel yönetim geleneğinin bir ürünüdür. Yerel yönetimler halka en yakın yönetim birimleri olarak kabul edilmekte.

Halkın en yakın yönetim birimleri olmanın ise demokrasinin temel konuları niteliklendirmelerine neden olmaktadır.

Yerel yönetimler toplam nüfusun büyük bir kesimi belediye sınırları içerisinde yaşamaktadır. Dolayısıyla belediyeler her kesimin ihtiyaç ve sorunlarına cevap verebilmelidirler.

Bu nedenle, belediyelerin karar verme organları olan belediye meclislerinin halka yeterli düzeyde temsil edebilecek nitelikte olması gerekmektedir. Bu çalışmalarda yerel yönetimler ve demokrasi arasında kabul edilen yakın ilişkilerden yola çıkarak belediye meclis üyelerinin seçmen kitlesinin temsil edebilecek nitelikte olması ve alınan kararlarda etkili ve denetimi açısından Çok önemlidir.

Yerelde demokrasinin ve demokratik hayatın hayat gelişmesi açısından büyük önem arz etmektedir

Bu bağlamda Türkiye'de her 5 yılda halkın önüne konulan yerel yönetimlerini seçme sandıkları çok önem arz etmektedir.

Çünkü; bu sandıklardan halk beş yıllığına kendilerini yönetecek, halk adına hayati kararlar alacak belediye başkanını, genel meclis üyelerini, muhtarlarını ve belediye meclis üyelerini seçecekleridir. Yani yönetim organlarını seçeceklerdir.

Bu nedenle halk adına çalışmalar yapacak kişilerin yetenekli, ön görülü, projelere sahip halk gibi düşünen halkla birlikte yürüyen saygın kişilerden oluşması elzemdir.

YENİ ŞIRNAK MI? Eski ŞIRNAK MI?

Tercih Saygın ŞIRNAK Halkınındır.

Saygı ve Sevgilerimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa UÇAR Arşivi