TARIM ÖĞRETİMİNİN 177. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

TARIM ÖĞRETİMİNİN 177. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI
Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Tarım Öğretiminin 177. Yıl Dönümü kutlandı.

Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından organize edilen Tarım Öğretiminin 177. Yıldönümü Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programla kutlandı.


► Tarım Öğretiminin 177. Yıl dönümü programına Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, İdil Kaymakamı Refik Özsoy, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şimşek, İl Tarım Müdürü Selman Demirel, akademik ve idari personel, sektörün temsilcileri, çiftçi temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program daha sonra yapılan açılış konuşmalarıyla devam etti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şimşek yaptığı konuşmada, Türkiye'de modern anlamda Tarımsal Eğitim ve Öğretim serüvenin ilk defa Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy'de Ayamama Çiftliğinde açılan Ziraat Mektebi ile başladığını söyleyerek, tarımsal öğretimin bugüne kadar olan serüvenini anlattı.

Ziraat Fakültesinin üniversitenin en önemli fakültelerinden biri olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış da, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ziraat fakültelerinin her geçen gün daha da önem kazandığını belirtti.

Prof. Dr. Alkış “İnsanların toprağa ve suya ihtiyacı her zaman ön plandadır. Tarih boyunca bazı meslekler daha fazla ön plana çıkmaktadır. Son yıllarda yazılım ve donanım, silah teknolojisi ve sanayisi güçlü olan ülkeler dünyada hüküm sürmektedirler. Fakat bütün bunlara rağmen ziraata ihtiyaç her zaman var olacaktır. Dünyadaki önemli siyasi teorisyenlerden biri ‘enerjileri kontrol edenler ülkeleri, devletleri kontrol eder. Gıdayı kontrol edenler ise bütün insanları kontrol eder.’ bu gerçeği asla unutmamız lazım.”dedi.

Tarım öğretiminin 177. Yıl dönümünü kutlayarak sözlerine başlayan İdil Kaymakamı Refik Özsoy da, insanların yerleşik hayata geçtiği günden bu yana tarımın her zaman hayati önem taşıdığını ifade ederek; şunları söyledi: “Özellikle pandemi dönemi ve Rusya- Ukrayna savaşından sonra tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. 1846 yılından beri ülkemizde tarımın gelişmesine katkıda bulunan bilim adamlarına, akademisyenlerimize, çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum.”

Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ferhat Öztürk ve Yüksek Lisans Öğrencisi Gülşen Kereçin yaptığı konuşmaların ardından devam eden program plaket takdiminin ardından sonra erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.