CUDİ FESTİVALİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

CUDİ FESTİVALİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Şırnak’ın Cudi Dağı’nda bulunan ve Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturduğu yer olarak rivayet edilen Sefine bölgesinde bu yıl ‘Cudi Dağı’nda 40 yıl aradan sonra medeniyetler buluşuyor. Özlem sona eriyor’ sloganı ile 2’inci Cudi Festivali düzenlenecek.

Türkiye Irak ve Suriye üçgeninde yer alan ve bir dönem terör kamplarının bulunduğu Cudi Dağı'nda artık müzik sesleri ve türküler yükseliyor. Terörden temizlenen Cudi Dağı, festival, şenlikler ve doğa sporlarının merkezi haline geldi.

Cudi Dağı’nda Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturduğu yer olarak rivayet edilen Sefine bölgesinde bu yıl ‘Cudi Dağı’nda 40 yıl aradan sonra medeniyetler buluşuyor. Özlem sona eriyor’ sloganı 30 Temmuz’da ikinci kez düzenlenecek olan Cudi Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Festivale katılanlar, Sefine bölgesinde şükür namazı kılacak ve dualar edecek. Aşure dağıtımının yapılacağı festivalde, bölge insanı Türkçe ve Kürtçe müzik eşliğinde giydikleri yöresel kıyafetleriyle halay çekip, yılların hasretini giderecek. Havai fişek gösterisi yapılacak olan festivale, Hatay Medeniyetler Korosu da katılacak. Grup Tillo ile Şırnak İl Müftülüğü İlahi grubu da birbirinden güzel ilahiler okuyacak.

Festival programına başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bakan ve bakan yardımcıları ile on binlerce vatandaşın katılması bekleniyor.

Hazırlıkların tamamlandığı festival ile ilgili Şırnak Valisi Osman Bilgin; “Cudi Festivalinin ilkini geçen sene yaptık. Bu sene ikincisiniz yapacağız. Biz yapacağımız festival ile iki konuya vurgu yapmak istiyoruz. Birinci konu Kuran-ı Kerim’de Hud süresinde belirtildiği üzere Hz. Nuh’un gemiye bindirdiği insanları ve hayvanların karaya oturması ile beraber yeniden doğuşu simgeleyen Cudi Dağı’nda aynı zamanda Medeniyetlerin de dirilişini simgeleyen bir bölge burası. Burada ilahi dinimiz olan İslam dini olmak üzere 3 ilahi din tarafından kutsal sayılan bir mekana dikkat çekmek hem de 40 yıldır devletimizin özellikle bu bölgede yaşayan halklarımızı sürekli rahatsız eden bölücü terör örgütünü lanetlemek ve onun karşısında devletimizin verdiği mücadele sonucunda terörden arındırılmış bu bölgeyi halkın rahat bir şekilde kendi inançlarını, ibadetlerini ve geçmiş ile bağlantılarını net bir şekilde ortaya çıkarmak amacıyla bu etkinliği düzenliyoruz” dedi.

Bölge’nin UNESCO kültür mirası kapsamına alınması için çalışmalar yaptıklarını belirten Vali Bilgin; “Çok büyük bir organizasyon yapıyoruz. Bu organizasyon ile birlikte özellikle bölgenin tarihi özelliğine vurgu yapmak istiyoruz. Bu bölgede sadece festival yapıp kalmıyoruz. Bu bölgenin UNESCO kültür mirasına alınması konusunda bir çalışma yapıyoruz. Ve buranın arkeolojik kazı kapsamına alınması için çalışmalar yapıyoruz. Kültür Bakanlığımız ve ilgili üniversiteler ile irtibata geçtik. Ve bununla ilgili çalışmayı tamamlamak üzereyiz. Bölgenin elektrik altyapısını çektik. Su kaynaklarını getirdik. Bölgede tarihi alana zarar vermeden tarihi alan dışında bir cami inşaatı yapıyoruz. Bununla ilgili bölgenin inanç turizmine açılması ile ilgili altyapıyı oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.

Hem zalimlerin Hem de PKK terör örgütünün helak oluşunu simgeleyen bir festival düzenlediklerini belirten Vali Bilgin şunları söyledi; “Festivalde özellikle geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran ve nasıl ki Nuh tufanın ortaya çıkış felsefesi ve amacında insanların yüce Allah’ın koyduğu kuralların dışına çıkması. Yani bir nevi zalimlerin insanlara zulmedenlerin, toplumların helak olmasını simgeleyen bir yer. Aslında biz burada hem Hz. Nuh’un dönemindeki insanların helak oluşu hem de bölücü terör örgütünün de helak oluşunu simgeleyen bir festival ortaya koymaya çalışıyoruz. Burada festivalimizin dini yönünü daha çok öne çıkarmak istiyoruz. O bölge 40 yıl önce Şırnaklı hemşerilerimizin ve bölgeden gelen tüm insanların ziyaret ettiği ve önem verdiği bir bölgeydi. Bu bölgenin bu özelliğini sadece festivaller ile bir gün veya bir haftalık etkinliklerle yapıp bitirmek değil bunu kalıcı hale getirmek istiyoruz. Orada bulunan mekanı aslına uygun restore etmek istiyoruz. Cami yapmak istiyoruz. O gün orada yapacağımız etkinliklerde medeniyetler korosunu Hatay’dan getiriyoruz. Ve burada 3 dinin birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusunu ortaya koymak istiyoruz. Grup Tillo’yu getiriyoruz. Yine aynı şekilde dinimizin emrettiği iş birliği, birliği, dayanışmayı ortaya koymaya çalışıyoruz. Hz. Nuh’un güvercin ve zeytin dalı ile verdiği mesaj ile beraber aslında insanların zulümden, zalimlikten uzaklaşmasını, birlik beraberlik içerisinde bu dünyanın aslında herkese yeteceğini ancak ve ancak bunu paylaşmak duygusu ile başarabileceğimizi ortaya koymak istiyoruz. Başta içişleri Bakanımız olmak üzere, bakanlarımız ve diyanet işleri başkanımız bizleri onurlandıracak. Oradan vereceğimiz mesaj çok önemli bir mesaj olacak. Bölge daha önce ulaşımın olmadığı bir bölgeydi. Ama şuanda Silopi tarafından tamamen beton yol yapıldı. Şırnak tarafından da sati kaplama şeklinde yol tamamlandı”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.