Op. Dr. Kemal ERTAŞ- Sağlıklı Yaşam

Op. Dr. Kemal ERTAŞ- Sağlıklı Yaşam

GÜZEL YAŞLANMAK İÇİN

Her canlı doğar yaşlanır ve ölür .Ne yazıkki biz insanların çoğu ne yaşamayı biliyoruz nede güzelce yaşlanmayı Eğitimli eğitimsiz zengin fakir çoğu kişinin doğru dürüst bir “YAŞLANMA PLANI” yok! Millet olarak Güzel yaşlanmıyoruz Yaşlanırken sağlıklı kalmayı beceremiyoruz. Oysa yaşlılık ihmale gelmez sağlık sorunları, bedensel ve ruhsal kayıplar ve kısıtlamalar nedeniyle üzerinde ısrarla durulması, düşünülmesi ve dikkatle planlanması gereken belkide yaşamın en önemli zaman dilimlerinden biridir. Hiç unutmam yaşlı büyüklerimiz hep şunu derlerdi ölüm güzeldir ancak yaşlılık olmasaydı. Evet yaşlanmaktan korkuyoruz çünkü yaşlanınca bedenen ve ruhen başkalarına muhtaç olacağımızı düşünüyoruz.

Unutmayalım! Yaşlılığımız ve nasıl yaşlanacağımız olumlu ya da olumsuz yaşam tarzı uygulamaları, doğru ya da yanlış, sağlıklı ya da sağlıksız hayat tarzı seçimlerimiz ile doğrudan bağlantılıdır .Bir nevi yaşlılığın ne zaman ve hangi koşullarda bizi esir alacağına biz karar veriyoruz

Güzel yaşlanmak için alacağımız en iyi kararlardan biri 40-50’li yaşlardan sonra “etkili ve kalıcı, keyifli ve faydalı bir egzersiz alışkanlığı edinmek” olacaktır. Bilimsel araştırmalar ve sonuçları da bu bilgiyi net ve açık olarak doğruluyor. Özellikle bir egzersiz seçimi olarak yürümeği, doğru ve etkili bir alışkanlık halinde hayatımıza yerleştirebilirsek , Yürümek “GÜZEL YAŞLANMANIN” ve “İYİ YAŞAMANIN” temel belirleyicilerinden biri olarak hayatımızda yerini alacaktır.

Kısacası “sağlıklı ve güzel yaşlanmak için “Yürümeden olmaz!” diyorum . Evet yürümek doğal, sıradan, kolay, ucuz, bildik bir aktivite gibi görünse de mesele GÜZEL YAŞLANMA olduğunda çok önemli bir ayrıntı daha var: En sağlıklı ve faydalı yürüyüş olan TEMPOLU YÜRÜMEYİ seçmemiz lazım. Peki, nasıl?

Normal yürüyen bir insan dakikada 60-70 adım atar bacaklar hafif kalkar ve iner kollar kısmen sallanır kaslar fazla yorulmaz kalp atım hızımız ise fazla yükselmez..Bu açıdan normal yürüyüş kalp ,damar ,kas ve kemik sağlığımızı korumamız için yeterli gelmeyecektir.Tempolu yürümek nasıl olur dediğinizi duyar gibi oluyorum . Tempolu yürümek için dakikalık adım sayımızı artırmamız lazım .İyi bir tempolu yürüyüşte adım sayımız en az dakikada 120 adım olmalıdır. Tempolu yürüyüşte adımlar kalça genişliğinde atılır. Bu sayede omuriliğin aşırı zorlanması önlenir. Tempolu yürüyüşte bir ayak daima yerle temas halindedir. Bu sayede eklemlere koşudaki gibi aşırı baskı yüklenmesi olmaz. Yürürken dik bir üst vücut duruşu şarttır. Baş omuriliğin uzantısıdır. Bakışlar karşıya doğrultulmuştur. Omuzlar bilinçli olarak geriye doğru çekildiği için göğüs kafesi de doğal olarak yukarı kalkar. Tempolu yürüyüşte ayaklar hakkını vererek yeri hissetmelidir. İyi bir tempolu yürüyüşte hafif bir ter atarsınız buda vücudun yağ yaktığının bir göstergesidir.Bu durum kalp ve damar sağlığı için son derece faydalıdır.Kalp krizi ve beyin felci geçirme riskiniz azalır

Tempolu yürüyüş tansiyonunuzu dengeler ilaca olan bağımlılığınızı azaltır.

Tempolu yürürseniz Yürürken bedeninizin yüzde 40’ını oluşturan kasların üçte ikisinden fazlası çalışır. Kaslarınız daha diri kalır .Vücut duruşunuz bozulmaz.

Yürüyen birinin mitokondrileri( hücerlerinizde enerji üreten odacıklar) hareketsiz birininkilere oranla en az yüzde 50 daha fazla enerji harcar. Üstelik siz yürüyüş sonrasında dinlenirken, hatta gece yatağınızda mışıl mışıl uyurken bile enerji harcamaya devam eder. Sonuç; daha çok zindelik, daha kolay kilo kontrolü, daha az insülin direnci riski ve daha fit bir beden!

Düzenli yürüyüş yapanların kemik kalsiyum gücü yaşlansa da azalmaz. Düzenli yürümek kemik ve kas erimesini yavaşlatır.

Ne kadar sıklıkta yapmak lazım derseniz haftada en az üç gün 45 dklık tempolu yürüyüş yapmanızı tavsiye ederim .

Özet olarak Güzel ve sağlıklı yaşlanmak için yaşlanma planı yapın ve planınızın başınada düzenli aralıklarla Tempolu Yürüyüşleri koyun sonucu göreceksiniz.

Op.Dr.Kemal ERTAŞ

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Kemal ERTAŞ- Sağlıklı Yaşam Arşivi