Ceyhan ERENER-GÜNDEM

Ceyhan ERENER-GÜNDEM

Her İnsan Hamurunda Olan İşi Yapmalı

Her İnsan Hamurunda Olan İşi Yapmalı

Yıl 1986… Turgut Özal Malatya’da miting düzenler. Kalabalığın içinde otobüs üzerindedir. Özal, Malatya Valisi Naim Cömertoğlu’nu da her ne kadar “Efendim ben devletin valisiyim, otobüsün üzerine çıkmam doğru olmaz” dese de yanına alır ve otobüsün üzerine çıkarır.

Özal 1.60 boyunda olduğu için aşağıdan tam olarak görülemez ve kalabalık “ÇÖK, ÇÖK...” diye bağırmaya başlar. Özal’ın daha iyi görülebilmesi için herkesin çökmesi gerekmektedir. Özal arkasına döner ve “Herkes çöksün” diye emreder.

Sonra kalabalığa döner ve konuşmasına devam eder; ancak halk yeniden “ÇÖK, ÇÖK…” diye bağırır. Özal yeniden arkasına döner. Vali çökmemiştir.

Özal: “Vali Bey sen de çök, çömel şuraya!” diye bağırır.

Malatya valisi şu ibretlik yanıtı verir: “Sayın başbakanım, ben devletin valisiyim. Vali çökmez, vali çökerse devlet çökmüş olur.”

Kıymetli dostlar bazı meslekler, sorumluluklar, zanaatkarlıklar insanın hamurunda olmalı, bakın Platon bu konuda ne demiş:

“Yöneticilerin hamurunda altın vardır. Yardımcıların hamurunda gümüş, çiftçiler ve öbür işçilerin hamurunda ise demir ve tunç vardır. Bir insanın hamurunda altın varsa o kişi yönetici olmalı bunun için yetiştirilmelidir. Eğer yönetim içerisinde olup bozuk örnekler varsa o kişi bu işten alınmalı ve hamuruna uygun bir göreve verilmelidir.”

Buradan ne anlamamız gerekiyor?

Yukarıda sözü edilen Vali Naim Cömertoğlu’nun hamurunda altın olduğu gayet net ortada. Peki hamurunda altın olmayanları nasıl anlarız?

Eğer hamurunda altın yoksa meclise girer ağza alınmayacak küfürler edersin, kaymakam olur, gittiğin bir lokantada “yemeği beğenmedim, parasını ödemeyeceğim” der zorbalık yaparsın. Milletvekili, belediye başkanı olursun düşüncelerini beğenmediğin gazetecileri dövdürürsün. Zengin olur (çok laf yalansız, çok para haramsız olmaz misali) gösteriş, görgüsüzlük yapar kendini rezil edersin. Ya da devletin iyi yerlerine gelir mafyacılık oynarsın.

Demem o ki, kim ne iş yaparsa yapsın, yapılan iş kişinin hamurunda olmalı. Eğer hamurunda yoksa bol ya da dar gelmiş kıyafet gibi üzerinde sırıtır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ceyhan ERENER-GÜNDEM Arşivi