Nüpelda BAYRAM / Diyetisyen

Nüpelda BAYRAM / Diyetisyen

OKUL DÖNEMİNDE BESLENME TÜYOLARI

OKUL DÖNEMİNDE BESLENME TÜYOLARI

Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri ve eğitim süreci boyunca başarılı olmaları için beslenme son derece önemlidir. Çocukların beslenmelerini düzene sokmak ebeveynlere düşüyor.

Genelde okul döneminin ilk aylarında beslenme düzeni değişiklik gösterebiliyor. Okul derslerinin erken başlaması ve kantinlerde satılan sağlıksız yiyecekler çocukların beslenmesini bozabiliyor. Bunları engellemek için okul beslenme çantaları hazırlanabilir.

Beslenme yaşam boyu önem taşırken çocukluk ve gençlik döneminde gelişime katkısı açısından ayrıca önem taşır. Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi ; beyin gelişimi ve bağışıklık sistemini olumlu etkilediğinden okul başarısının da artmasını sağlıyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları bu yaşlarda kazanılır. Okul dönemi boyunca günün çoğu okulda geçtiğinden okulda nasıl beslenilir ona bakalım istiyorum.

MUTLAKA KAHVALTI YAPTIRIN

Kahvaltı ilk ve en önemli öğündür. Bu yüzden çocukları okula kahvaltısız göndermeyelim.Yumurta,süt,peynir,zeytin,ekmek ve sebzelerden zengin bir kahvaltı okulda daha aktif olmasını ve ders başarısının artmasını sağlar. Kahvaltısını yapıp okula giden çocuklar yapmayanlara göre derse daha çok odaklanır. Bunlara rağmen erken uyanmak işe ve okula yetişme telaşı yüzünden kahvaltı atlanabiliyor.

Kahvaltıya mutlaka ailecek oturun ve çocukların seveceği hale getirilin. Çocuk her gün klasik kahvaltı istemeyebilir. Tost+meyve suyu gibi çeşitler ekleyin.

BESLENME ÇANTALARI HAZIRLAYIN

Her okulda öğle yemeği çıkmayabiliyor. Çocuğunuzun kantindeki sağlıksız yiyeceklere yönelimini azaltmak için beslenme çantası hazırlayın. Beslenme çantasına pratik ve okulda yemesi kolay yemekler koyun. Tabi sağlıklı yiyecek seçimine de dikkat edin. Sandviç, çiğ sebze(domates,salatalık,havuç,biber), evde hazırlanmış kek ve tahıllı-kuruyemişli kurabiye,süt gibi tercihler yapın.

ARA ÖĞÜN YAPTIRIN

Çocuklara ara öğün alışkanlığı kazandırın. Çikolata,cips,bisküvi gibi hazır paketli ürünler yerine kuru meyve,badem,ceviz ve fındık gibi vitamin ve mineral bakımından zengin besinler yedirilmeli. Ara öğünlerde 1 bardak süt içirmeye dikkat edelim. Süt kemik ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Çocukların paketli gıdalara yönelimini azaltıp sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandıralım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nüpelda BAYRAM / Diyetisyen Arşivi