Kalite nedir acaba?
‘Sağlık hizmetlerinde kalite, hizmetlerin hem bilimsel standartlara, hem de bireylerin beklentilerine uygun olarak verilmesidir.’
Başka bir bakış açısıyla, çok hasta bakmak mı, iyi hasta bakma mı? Bunlarında ötesinde, çalışan ne durumda ve nasıl bir duygu durumda? Aslında hastane personeli çalışanının psikolojisi üzerinde yoğunlaşmak lazım. Mutlu bir ortamda çalışıyor mu? yoksa hastaneye geldiğinde iki adım ileri bir adım geri mi gidiyor.
İşe gelmek bile işkence mi? acaba!
Üzücü aslında,
“Sevdiğiniz işi yaparsanız, birgün bile çalışmış sayılmazsınız.’’ der, bir Çin atasözü.
Acaba kaç sağlık personeli bu ruh haletinde çalışıyor, yoksa hepsi mutsuz ve üzgün mü?
Kendimden bahsedeyim biraz; ne kadar az hasta bakarsam o kadar aşkla yapasım gelir, daha detaylı daha içten daha hassasiyetle…
Çözüm peki!
Çok basit. Sevk zinciri, nasıl?
Her hasta önce aile hekimine muayene gitmeli sonra lüzum olursa bir uzman görüşü alınmalı, yani adım adım ilerlemeli. Sağlık sisteminde gerçek kalitenin bu şekilde ortaya çıkacağına inanıyorum.
Toplum da bu şekilde aile hekimliği birimlerini daha etkili ve daha verimli bir şekilde kullanmalıdır.
Tabiki kalite sadece bundan mı ibaret?
Elbette değil.
Kullanılan malzemenin kalitesinden, hasta ile personel arasındaki uyumdan tutun da hasta, personel güvenliğine kadar, hastanenin iç ve dış fiziksel koşularının niteliğine kadar kalite her yerde ve her birimde olması ve bir yaşam felsefesi haline gelmesi gerekmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.