YARIN NEVRUZ- NEWROZ NOURUZ BAYRAMI ...
...Bir toplumun kültürünün en zengin örneklerinden biri de bayramlardır. Milli kültürünün oluşturulmasında ve sürdürülmesinde bayramların yeri ve önemi büyüktür. Nevruz, Newroz veya Nouruz Bayramı İran, Türk ve Kürt millet ve topluluklarında önemli bir yer tutmaktadır. Her kavmin kendine göre mitolojik ve efsanevileştirilmiş şekli ayrı ayrı olmakla birlikte ortak bir etimoloji anlayış özelikleriyle anlatılmaktadır ve kutlanmaktadır.
Newroz, Nevruz, Nuoruz Bayramı yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz veya Newroz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında Kafkasya bölgesinde, Kürtlerin yaşadığı coğrafyada Newroz veya Nevruz bayramı, yeni gün, baharın gelişi olarak kutlanırken, ayrıca Kürtlerde efsaneye göre adlandırılan diriliş günü olarak 21 Mart'ta kutlanır, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Newroz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
Dünyada geniş bir coğrafyada ve bu coğrafya halkları tarafından kutlanan Nevruz veya Newroz bayramı, 2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir.
NEVRUZ İSMİNİN KÖKENİ
Kelimenin aslı eski Farsçadan gelir: Yeni anlamındaki nava ve gün ışığı/gün anlamındaki rəzaŋh birleşerek oluşturmuşlardır. Anlamı "yeni gün/günışığı" dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılmaktadır (nev: yeni + ruz: gün; anlamı "yeni gün")
Ari dillerdeki Gün anlamına gelen Ruz (Farsça), Roç (Beluçca),Kürtçenin lehçelerinden Roc (Zazaca), Roz (Soranice) ya da Roj (Kurmanci)
Nevruz teriminin tarihte ilk yer aldığı kayıtlar, M.S. 2. yüzyıldaki Pers İmparatorluğu kayıtlarıdır, ancak bundan çok daha öncesindeki (yaklaşık MÖ 648 ve 330 yılları arasında) Pers İmparatorluğu altında yaşayan değişik milletlerin Pers Şahına Nevruz, Nouruz- Newroz gününde hediyeler getirdiğine dair bilgiler mevcuttur.
Nevruz diğer Türk devlet ve topluluklarında da kutlanılır. Bunlardan Azerbaycan'da Novruz, Kazakistan'da Nawrız Meyramı (Наурыз мейрамы), Kırgızistan'da Nooruz (Нооруз), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Mart Dokuzu, Kırım Türklerinde Navrez, Batı Trakya Türkleri'nde Mevris adları ile anılır.
Farsça'da yazılışı Nouruz'dur. Kürtçede Newroz'dur, Türk kökenli bir devlet olan Kazakistan'da (Наурыз мейрамы) Navrız Meyrami adı ile kutlanan Nevruz Arnavutluk'ta ise Sultan Nevruz olarak isimlendirilir.
TÜRKLERDE NEVRUZ BAYRAMI NASIL KUTLANIR?
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.
Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.
Newroz -Nevruz-Nouruz Bayramı kutlu olsun.
Nevruz Bayramı İçeriğine Uygun olarak İnşallah öncelikle ülkemize, bölgemize ve dünyamıza kardeşlik, sevgi, barış, huzur ve bereket getirmesi dileği ile....
KUTLU OLSUN...
NEWROZ PİROZ BE..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.