
Nail Kadırhan - Kelam
Bu kışın ayazı çok olacak
Sevgili dostlar, değerli okurlar hepimizin bildiği, gördüğü ve iliklerine kadar yaşadığı bir yoksulluk ve yokluk sürecinden geçiyoruz. Pandemi öncesi teklemeye başlayan ve bu süreçte de tavan yapan ekonomik kriz maalesef kuraklık, üretim düşüklüğü ve son faiz indirimi ile dövizin fiyatının artmasıyla tavan yaptı. Tabir caizse ekonominin çivisi çıktı.
Mevsiminde olmasına rağmen domates, biber, patlıcan gibi gibi sebzelerin fiyatlarının yüksekliği, elektrik, doğalgaz ve petrol fiyatlarındaki artışlar alım gücünü yerle yeksan etmiş durumda. Çiftçilerin deyimiyle bir kg süt artık bir kg yem etmiyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de dede tohumları yerine tarım ve sanayi ürünlerinde dışa bağımlılık. Verilere göre gübre fiyatındaki artış yüzde 62, sanayi ürünlerinde yüzde 45 ve tarım ürünlerinde ise yüzde 30 luk bir artış olduğu.
Enerji uzmanları doğalgazda bu kış fiyatların yüzde 30-35 oranında artacağı ve daha şimdiden ithal kömür fiyatının tonunun 1200 liradan 2600 liraya çıktığı görülüyor elektrik fiyatları almış başını gidiyor işte bu yüzden bu kışın ayazı çok olacak.
Değerli dostlar yaz olduğu için birçok kişi dışarıda bile yatabilirken veya mevsimlik işlerde çalışarak yaşamlarını idame etmeye çalışırken kışın bu imkanların da ortadan kalkmasıyla binlerce kişi daha işsizler ordusuna katılacak.! Esnafların durumu ortada zaten bir çoğu girdi maliyetlerindeki artış, artan kiralar, çalışanların maaş ve sigortası vs vs çarkını zarzor çeviriyor.
Çözüm mü? Gerçekten çözümü olan beri gelsin. Herkese bu ayazı atlatacak iyi bir kış diliyorum.
Fis’ten Casena’ya…
12 Temmuz 2025 Cumartesi 11:04Bunlara ne zaman dur denilecek...
24 Haziran 2025 Salı 11:45Cami diye bir ucube yapmayalım...
03 Haziran 2025 Salı 12:13Bir dönem ve bir centilmene veda…
30 Mayıs 2025 Cuma 09:17Ne oldu? Ne olmadı?
25 Nisan 2025 Cuma 14:51Şırnak’a yakışan bir karar
11 Nisan 2025 Cuma 00:37Halkla ilişkiler buysa üstü kalsın…
10 Nisan 2025 Perşembe 15:22Eski Bayramları özlerken şimdiki de gitti
30 Mart 2025 Pazar 00:09Ölmekten korkmayı unutalı 3 yıl oldu
20 Mart 2025 Perşembe 03:03İyilik iyidir…
05 Mart 2025 Çarşamba 23:34




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.