Nail Kadırhan - Kelam
Güç zehirlenmesi
Sevgili okurlar, bilim insanlarının ve atalarımızın da sürekli herşeyin fazlasının zarar dediği ve tembihlediği bu tavsiyelerinde ne kadar haklı olduklarına birkez daha tanık olduk. Bu tanıklığımız son zamanlarda değişik kişilerde ve yerlerde gördüğümüz duyduğumuz işte bu güç zehirlenmesi.
En son örnek maalesef bir kaymakamın, kendisi gibi birçok insanı yetiştirmeye adayan ve kendisine hoşgeldiniz diyerek elini uzatan bir öğretmene söyledikleri ve yaptıkları. Bu örnek; resmi, yarı resmi veya bir şekilde gücün kendilerinde olduğuna inanan benzer kurumlarda, en yukarıdan en aşağıya kadar çoğaltılabilinir. Bu güç zehirlenmesi de bize “Ben sana şu veya bu olamazsın demedim, adam olamazsın dedim” sözünü hatırlatır. Bu davranış, gereği yapılması yerine ne yazık ki literatürümüze yeni bir şey de kattı “Tembihat”. Valilik kaymakam beye tembihat yapıldığını bildirmiş.
Sayıştay zaten atamalara dikkat çekerek liyakat, yeterlilik veya adına ne derseniz deyin uyulmadığını raporlamış, tıpkı son olarak MEB deki atamalarla ilgili şunu demiş. “MEB'in ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılan bazı atamalarda mevzuatın öngördüğü koşulları taşımayan kişilerin göreve getirildiği tespit edilmiştir.”
Bu yeni sözcüğü “Tembihat” yorumlamayı sizin takdirinize bırakmak en doğrusu.
Oysa atalarımız ve bilge insanlar hep şu tavsiyede bulunurlardı eskiden, “Büyüdükçe küçülmek lazım” şimdi öylemi? hayır tam tersi. Evet büyüdükçe küçüldüğü zaman, halkın seviyesine indiği zaman güç zehirlenmesi yaşayan kişiler aynı zamanda daha az yorulur, daha çok takdir edilir ve daha çok mutlu olur.
Sevgi ve saygıyla kalın…
Toplumsal dayanışmayı ve paylaşımı pekiştiren önemli bir kültürel miras ‘’Aşure’’…
30 Haziran 2026 Salı 15:52Büyümek demek, anneye bağırmak babayı yok saymak değildir…
22 Haziran 2026 Pazartesi 16:25O anda mı aklına gelmişmiş yersen…
06 Haziran 2026 Cumartesi 20:07: Digotin “Em Tên” û hatin
04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:24En güvenli yerler artık mezarlıklar mı?
17 Nisan 2026 Cuma 08:52Kör, sağır ve dilsiz bir toplumun anlama ve anlatma durumu...
27 Mart 2026 Cuma 14:25Savaşlar ve leş kargaları…
07 Mart 2026 Cumartesi 03:31Mıjin Suyu ve Kirli Siyaset…
03 Mart 2026 Salı 13:15Unutulacak bir felaket değil iken, maalesef kabuk bağladı…
06 Şubat 2026 Cuma 09:14Aç ve açıktakiler…
16 Ocak 2026 Cuma 00:02
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.