Zana İrmez

Zana İrmez

ÖĞRENCİNİN EĞİTİM HAYATINDA AİLENİN ÖNEMİ..!

ÖĞRENCİNİN EĞİTİM HAYATINDA AİLENİN ÖNEMİ..!

Her öğrencinin eğitim-öğretim hayatının ana unsurlarından biri olan ailenin rolü sanıldığından da önemlidir. Tabii her aile kendi evladı için her şeyin en iyisini istemektedir. Bu kadar önemli bir rolü ve isteği bulunan aile acaba öğrenciye karşı olan yaklaşımında bu kadar bilinçli mi?

Veli profilimizi analiz ettiğimizde aslında birkaç farklı veli profiline sahibiz. Belli bir veli grubumuz öğrenciyi her anlamda serbest bırakmış ancak gerekli takibi yapmayan bir profil çizmiştir. Bu öğrencilerimizin başarı oranı tartışmaya açık kapı bırakmıştır. Bir diğer veli profilini incelediğimizde aşırı baskıcı ve öğrenciyi bunaltıp eğitim-öğretim hayatını resmen bitirecek bir noktaya getirmekle yüz yüze bırakmış kendi öğrencisinin özgüvenini yerle yeksan eden, çocuğu azarlayan ve hayattan soğutacak bilinçsiz bir profil çizmiştir.

Hem öğrencilik yıllarımda hem de öğretmenlik yaptığım zaman diliminde en çok karşılaştığım veli tipi diyebilirim ve bu velilerimizin en çok kullandığı cümle “Gerekirse ceketimi satarım yeter ki çocuğum okusun.” cümlesidir. Bu velilerin büyük bölümü aslında ne kadar istese de yaşadığı dönemin koşullarında yeterli imkana sahip olamadığı için okuyamamış ve içlerinde okuma hevesi hep diri kalmış ancak öğrenciye karşı olan tutumunun yanlış olduğunun farkında olmadan özünde fedakar ve iyi bir niyetle yaklaştığını ama yeni neslin farklılığını çözümleyemeden zamanında kendisine nasıl davranılmışsa aynısını çocuğa uygulamaya çalışan ve kullandığı bu yöntemin başarı getirmeyeceğinin farkında olmadan öğrenciye yaklaşan bir veli örneğidir.

Peki bu velilerin öğrencilere olan yaklaşımını nasıl düzeltebiliriz?

Burada okul rehber öğretmenlerimize büyük bir görev düşmektedir. Bu veli örneğine sahip öğrenciler tespit edilmeli rehber öğretmenler tarafından veliler bilinçlendirilmeli, gelişen teknoloji ile birlikte değişen hayat şartları ve yeni nesil çocukların hayata bakış açısının da çok farklı olduğu anlatılmalıdır.

Bu konuda rehber öğretmenlerimizin yükünün ağır olduğunu söyleyebilirim ancak bu yükün altından kalkacaklarından şüphem yoktur.

Bir diğer veli örneğine geçecek olursak sayıları az olsa da aslında en bilinçli veli örneğidir. Bu velilerimiz çocuklarını ellerinde bir kuş tutuyormuş gibi hareket eden ne çok sıkan ne de çok serbest bırakan veli örneğidir. Gözlemlerime dayanarak bunu söyleyebilirim ki bu profile sahip velilerimizin çocuklarının eninde sonunda başarıya ulaştığına şahitlik ettim. Bu veli profilinin artması dileğiyle…

Bilinçli veli, başarılı öğrenci!!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Zana İrmez Arşivi