Spas ji wê re...
Sizler; 6 Şubat saat 04.17’de meydana gelen ve binlerce kişinin ölümüne, 10 binlerce kişinin yaralanmasına, binlerce evin yıkılmasına ve milyonlarca insanın evsiz, yurtsuz kalmasına neden olan ilk deprem felaketini ve zaten görevi olanların yaptıklarını ekranlardan da gördünüz ve görüyorsunuz bunları size tekrar anlatmak istemem, anlatmayacağım da elbette.
Fakat anlatacağım daha doğrusu anlatmak istediğim bunca acı arasında yüreğimizi ısıtan ve bu depremin unutulmayacaklarının, altını çizmeye çalışacağım.
Depremi tabiri caiz ise iliklerine kadar yaşayan, evleri başlarına yıkılan, canlarını, anne, baba, evlat, komşu, dostlarını yitiren ve malları (evleri, arabaları, iş yerleri vs vs) yok olan ve bir an bile bunların hiçbirini düşünmeden enkazlardan öpülesi elleri ile can kurtarmaya çalışan bölge halkı en büyük saygıyı hakedenlerdir.
Depremin ardından o ilk şoku üzerinden atar atmaz biraraya gelen başta gönülü vatandaşlar, STK’lar, esnaf odaları, platformlar, gönülü yardım kuruluşları ve elbette bu bölümün yıldızı Haluk Levent öncülüğündeki Ahbap Derneği üyeleri her türlü risk ve sıkıntılara rağmen topladıkları malzemelerle deprem bölgelerine geçerek enkaz çalışmalarından aş’a kadar her türlü çalışmalara başladılar ve halen sahadalar.
Spas ji wê re...
Türkiye’de meydana gelen yıkıcı depremin duyulması ile ki bazı il ve ilçelerinde depremi hisseden, Irak Anayasasına göre kurulan “Kürdistan Bölgesel Yönetimi, veya Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin” kurucusu ve eski Başkanı Mesud Barzani’nin talimatı üzerine yaklaşık 2 saate hazır duruma gelen ve birkaç saat sonra da 10’larca ambulans, iş makinası, kurtarma ekipleri ve Barzani Yardım Vakfı’na ait gıda tırları ile İbrahim Halil ve ardından Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye girerek deprem ilerine dağılan Kürt yardım ekipleri “Spas ji wê re...” günlerce çalışma yaptıkları her bölgede ve Türkiye genelinde halkın büyük takdirini topladı. İrak Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani de daha sonra Türkiye’ye gelerek depremden zarar gören vatandaşları ziyaret etti. Öte yandan Azerbaycan yardım ekiplerinin hakkını da yememek gerekir. Kürt yardım ekiplerinin ardından gelen ikinci dış yardım ekibi oldu.
Bir kaç gün sonra da çeşitli ülkelerden 10’larca yardım ekipleri gelerek sahada resmi yetkililerin koordinasyonu ile çalışmalarına başladı. Bu gönüllüler günlerce enkazlardan önce sağ ve yaralıları, ardından da hayatlarını kaybedenlerin cesetlerini çıkardılar.
Emeği geçen, her kurum ve emeği geçen her gönüllü bireye, tek kelime ile emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederken, yakınlarını ve sevdiklerini kaybeden herkesin acısını da yürekten paylaşıyorum.
Bir daha böyle felaketlerin hiçbir yerde yaşanmaması dileğiyle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.