Dr.Öğr.Üyesi Veli TATAR

Dr.Öğr.Üyesi Veli TATAR

Üniversite Tercihlerinde Doğru Tercihte Bulunmak

Üniversite Tercihlerinde Doğru Tercihte Bulunmak

Üniversite tercihinde bulunma süreci öğrencinin bütün hayatını etkileyeceği için önemli bir süreçtir. Bu sebeple YKS sınavında iyi bir puan almak ne kadar önemli ise tercih döneminde doğru kararlar vermek de o kadar önemlidir.

Üniversite tercihi kişinin hayatında vereceği en önemli kararlardan birisidir. Öğrencinin tercih ettiği Üniversite ve bölüm onun hem kişisel hem de profesyonel yaşamının üzerinde kalıcı bir etki bırakacaktır.

Bazı öğrenciler tercihte bulunurken duygularıyla, bazıları aklıyla, bazıları da yerleşebilme düşüncesiyle hareket eder. Kimi zaman da üniversite tercihinde içgüdüsel hisler baskın gelebiliyor.

Üniversite tercihinde bulunan bir öğrencinin, Üniversitenin bulunduğu konum/yerleşke, ekonomik durum, akademik kalite, kampüs güvenliği, akademisyen kalitesi, labaratuvar imkanı, sosyal olanaklar gibi faktörleri göz önünde bulundurması gerekmektedir. Henüz tercih sürecinin başında iken bu kıstaslar ile yapılan tercih kişiyi “keşke bu üniversiteyi, bu bölümü seçmeseydim?” şeklindeki pişmanlıklardan uzak tutacaktır.

Öğrencinin üniversite tercihi yapmadan önce kendisine sorması gereken bazı sorular vardır. “Bu üniversite ve bölüm akademik olarak tatmin edici mi?”, “Kampüsün yaşamı nasıl?”, “Bu Üniversiteye gidersem konaklamam nasıl olacak?”, “Üniversitenin bulunduğu şehrin insanları nasıl?”, “Üniversitenin sosyal olanakları nelerdir?”, “Bu Üniversitede yeterli derecede labaratuvar varmı?”, “Bu Üniversite ve bölümüm akademik personeli etkili mi?”, “Bu Üniversite ve bölümün kariyer olanakları nelerdir?” tarzında soruların cevaplarını bulmadan tercihte bulunmaması gerekmektedir. Bu soruların cevaplarının hayatının neredeyse tamamını kapsayacağını da unutmamalıdır. Her ne kadar yanlış bir bölüm tercihinde bulunduğunu düşünen birinin daha sonra başka bir üniversite veya bölüme geçebileceğini düşünse de bu onun için hem zaman hem de maliyet tasarrufu olur. Bu tür düşüncelere girmeden önce ilk tercihin doğru yapılması gerekmektedir.

Öğrenci, sıralamasına göre tercih yapmaya hak kazandığı bölümü ve üniversiteyi tercih edebilir. Sıralamaya göre tercih listesi hazırlamak, genellikle puana göre hazırlamaktan daha geçerli bir yöntemdir. Öğrencinin Üniversite ve bölüm seçimi yaparken tercih kılavuzunda yer alan “Özel Koşullar ve Açıklamalar” bölümünü mutlaka dikkatlice incelemesi gerekir.

Üniversite ve bölüm tercihi için öğrencinin 24 hakkı vardır. Bu 24 hakkı nasıl doldurması gerektiğini, hangi bölümü hangi sıraya göre yazması gerektiğine dair şu hususları bilesi gerekir;

  • Başarı sıralaması dikkate alınmalı, puana göre değil, sıralamaya göre tercih yapılmalı.
  • Sadece okumayı istediği üniversiteleri ve bölümleri listeye dâhil etmeli.
  • Kontenjanlar karşılaştırılmalı, sınava girdiği sene önceki seneye göre kontenjan artmışsa o programın başarı sıralaması düşecektir.
  • Kılavuz detaylı bir biçimde okunmalı, özel şartlar ve sıralama talep eden bölümler tetkik edilmeli.
  • Sınav belgesinde yazılan başarı sıralaması ve puanlar doğru bir şekilde analiz edilmeli.
  • Tercih edilecek bölümlerin uzmanlarına sorulmalı.
  • Kariyer açısından geleceği olan bölümler tercih edilmelidir.

Öğrencilerimizin en doğru bölümü tercih edeceği ümidiyle Üniversiteye yerleşecek olan bütün öğrencilerimize başarılar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr.Öğr.Üyesi Veli TATAR Arşivi